Studiul care îți arată ce ascunde partea întunecată a planetei Venus

de: Nicoleta Apostol
08 11. 2017

Venus nu este cea mai prietenoasă planetă din sistemul nostru solar, mai ales când o parte din ea este scufundată în întuneric.

O nouă analiză a feței misterioase a lui Venus, jumătatea întunecată imperceptibilă care se află spre Soare, dezvăluie că atmosfera venusiană și vânturile puternice sunt mai haotice când sunt mascate în umbră.

Venus se rotește numai odată la fiecare 243 de zile, cea mai lentă întoarcere a oricărei planete din sistemul nostru solar, și multe lucruri nu știm despre ce se întâmplă când Soarele nu ajunge pe partea cealaltă. Pentru a afla, astrofizicianul Javier Peralta de la Agenția japoneză de Explorare Aerospațială (JAXA) și echipa lui s-au uitat în întunericul venusian folosind Spectrometrul de Imagistică Termică cu Infraroșu (VIRTIS) de pe nava spațială Venus Express a ESA, care a orbitat între 2006-2014.

Atmosfera lui Venus este dominată de vânturi puternice care se învârt în jurul planetei de până la 60 de ori mai repede decât o fac pe planetă. Acest fenomen este numit ” super-rotație”, pe care oamenii de știință l-au observat prin urmărirea mișcării de nori fluorescenți care plutesc deasupra Venusului.

Modelele existente ale atmosferei au prezis că super-rotația a avut loc în mare parte în același mod pe ambele fețe ale lui Venus, dar noua perspectivă arătată de infraroșu arată că vânturile sunt mai puternice și mai haotice când sunt ascunse de Soare.

Cercetările echipei arată că partea de noapte produce nori mari, ondulați și haotici, în comparație cu cei care-și fac veacul pe partea însorită.  Echipa a arătat că în timpul nopții care durează aproximativ nouă luni terestre, în atmosfera planetei se formează nori gigantici, asemenea unor filamente care nu sunt observat în atmosfera din timpul zilei. Savanții consideră că undele staționare sau gravitaționale sunt responsabile.

„Aceste valuri sunt concentrate asupra zonelor abrupte și muntoase ale lui Venus, ceea ce sugerează că topografia planetei afectează ceea ce se află mai sus de nori”.  Nu este prima dată când aceste valuri gravitaționale au fost observate pe Venus, dar noile date sugerează că fenomenul nu se limitează exclusiv la zonele ridicate de pe planetă, cum ar fi munții.