31 oct. 2017 | 08:00

Cum a ajutat Biblia știința să stabilească data primei eclipse de Soare

ACTUALITATE
Cum a ajutat Biblia știința să stabilească data primei eclipse de Soare

Cea mai veche eclipsă solară înregistrată vreodată a fost în vremea faraonilor egipteni. Acum știm și anul aproximativ.

Cercetători de la Universitatea Cambridge consideră că eclipsa a avut loc pe 30 octombrie 1207 î.Hr. și este menționată în Biblie. Descoperirea ajută la explicarea și înțelegerea textului din cartea lui Iosua (cunoscut și ca Iosua Navi sau Isus Navin) din Vechiul Testament, care a încurcat secole la rând cercetătorii.

Cartea afirmă că după ce Iosua a condus poporul israel în Canaan, o regiune care acoperea Israel și Palestina, el s-a rugat pentru o minune. ”Soare stai în Gibeon și Lună în Valea Aijalonului. Și Soarele stătea liniștit, iar Luna se opri, până când poporul se răzbună pe vrăjmașii săi”, spune versetul.

Profesorul Sir Colin Humphreys, de la Departamentul de Șiință și Metalurgie al Universității din Cambridge, a spus că dacă aceste cuvinte descriu o adevărată eclipsă, atunci a avut loc primul eveniment major astronomic. „Traducerile englezești moderne, care urmează traducerea din 1611 a regelui James, interpretează de obicei acest text ca și când Soarele și Luna s-au oprit din mișcare”, a spus el. ”Dar, pe baza textului original ebraic, am stabilit că o alternativă ar putea însemna că Soarele și Luna nu mai făceau ceea ce făceau în mod normal: nu mai străluceau”.

Humphreys și co-autorul Graeme Waddington nu sunt primii care sugerează că textul biblic se poate referi la o eclipsă. Dar istoricii anteriori au afirmat că este imposibil să investigheze această posibilitate datorită calculelor laborioase necesare. Unii cercetători au luat în calcul doar o eclipsă totală și nu au luat în considerare că textul se poate referi la o eclipsă inelară, în care Luna trece direct în fața Soarelui, dar este prea departe pentru a acoperi discul complet, au spus ei.

Dovezi istorice de la Merneptah Stele, un text din timpul domniei lui Faraon Merneptah, arată că israeliții erau în Canaan între 1500 și 1050 î.Hr. În vederea stabilirii datei eclipsei, cercetătorii de la Cambridge au elaborat un nou „cod de eclipsă” care analiza variațiile în rotația Pământului în timp. Din calculele lor, ei au stabilit că singura eclipsă inelară vizibilă de la Canaan între 1500 și 1050 î.Hr. a avut loc la 30 octombrie 1207 î.Hr., după-amiaza.