Țigările electronice îți distrug sănătatea mai mult decât crezi

de: Nicoleta Apostol
23 10. 2017

Dacă ți s-a spus să renunți la țigările normale în favoarea celor electronice, pentru că sunt mai sănătoase, ai fost păcălit.

Țigările electronice au devenit din ce în ce mai populare ca fiind cea mai bună alternativă pentru fumul de țigară, însă se cunosc puține despre potențialele lor efecte negative asupra sănătății. Conform unui studiu publicat în American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, țigările electronice sunt la fel de nocive ca țigările obișnuite, cu tutun, gudron și nicotină. Aburul țigării electronice afectează sistemul imunitar, având un efect similar ca fumul de țigară, ceea ce te supune unui risc ridicat de cancer pulmonar.

Acest studiu, printre puținele care analizează efectele aburului din țigările electronice, arată că vaporii cu arome nu sunt deloc mai sănătoși pentru plămâni, iar substanțele prezente în lichid ridică aceleași probleme de sănătate ca țigările normale. Cercetătorii au analizat un grup de fumători de țigări normale, un grup de fumători de țigări electronice și un grup de nefumători.

Concentrațiile totale și individuale de mucine MUC5AC și MUC5B au fost determinate prin spectrometrie de lumină refractometrie și, respectiv, spectrometrie de masă marcată. Ratele de formare a capcanelor extracelulare neutrofile (NET) au fost, de asemenea, determinate pentru aceleași grupuri.

Astfel, utilizatorii de țigări electronice au prezentat creșteri semnificative ale proteinelor asociate cu fumul de țigară, comparativ cu nefumătorii. Nivelurile proteinelor de apărare, înnăscute, asociate cu boala pulmonară obstructivă cronică (COPD), cum ar fi elastaza (o enzimă proteolitică specifică pancreasului) și metaloproteinoza matrice-9 (a cărei funcție principală este în procesele fiziologice și patologice), au fost semnificativ ridicate și la utilizatorii de țigări electronice.

Concluziile studiului arată că utilizarea de țigări electronice modifică profilul proteinelor de apărare, determinând atât modificări similare, cât și unice în raport cu fumatul țigărilor. Rezultatul arată că organismul celor care fumează țigări electronice reacționează negativ, chiar mai rău decât cel al fumătorilor obișnuiți. Sistemul imunitar se consideră atacat și răspunde prin secreția unor anticorpi, care pot crea probleme în plămâni.