Fumatul ocazional prezintă riscuri de sănătate mai ridicate decât se crede

Fumatul ocazional prezintă riscuri de sănătate mai ridicate decât se crede

Fumatul ocazional este asociat cu riscuri de sănătate, contrar opiniei conform cărora pufăitul a doar câteva țigări pe zi nu reprezintă o problemă, arată stiridinlume.ro.

Un studiu publicat în jurnalul online JAMA Internal Medicine vorbește despre faptul că cei ce practică fumatul ocazional, aceștia fumând mai puțin de 10 țigări pe zi, prezintă riscuri mai mari de mortalitate decât cei ce nu au fumat niciodată. Studiul reprezintă o nouă dovadă că nu există un nivel sigur de țigări fumate.

Fumatul reprezintă o problemă de sănătate ce afectează populația de pe întreg globul, cauzând aproximativ 5 milioane de decese, anual. Cu toate acestea, există foarte puține informații cu privire la fumatul ocazional pe termen lung, astfel că, de multe ori, acesta este considerat o variantă sigură.

Studiul, condus de Maki Inoue-Choi de la National Cancer Institute, a examinat asocierea dintre fumatul de mai puțin de o țigară pe zi, sau de 1-10 țigări zilnic și riscul de deces al fumătorilor, arată sciencedaily.com.

Studiul a inclus 290.215 adulți vârstnici (aceștia având între 59 și 82 de ani), care au completat un chestionar al National Institutes of Health în 2004-2005. Chestionarul a avut în vedere aflarea obiceiurilor cu privire la fumat în trecutul fiecărui individ. La momentul efectuării chestionarului, 7,7% erau fumători, 53,9% erau foști fumători, iar 38,4% nu fumaseră niciodată.

În comparație cu nefumătorii, cei ce fumau ocazional aveau un risc crescut de deces, iar asociațiile erau evidente în cauzele de deces legate de fumat, în special cancerul pulmonar.

Cei ce au fumat ocazional de-a lungul vieții aveau, însă, riscuri din ce în ce mai mici de deces, în funcție de vârsta la care s-au lăsat de fumat.

Descoperirile aduc noi dovezi cu privire la faptul că nu există o ”limită sigură” cu privire la numărul de țigări fumate zilnic. Cercetătorii susțin că noi studii ar fi necesare pentru a examina riscurile de sănătate ale celor ce fumează puțin, dar care se folosesc de țigări electronice sau de alte produse din tutun.

Citește și: