Un tânăr a cântat la saxofon în timp ce era operat pe creier [VIDEO]
Un tânăr profesor de muzică a avut la îndemână saxofonul pentru a cânta în timp ce era operat pe creier.
La 25 de ani, Dan Fabbio a fost diagnosticat cu o tumoare pe creier. Din fericire pentru el, aceasta era benignă; din păcate, aceasta era localizată în zona creierului care se activează când oamenii ascultă sau compun muzică.
Dr. Web Pilcher și Brad Mahon au creat un sistem de mapare a creierului, care îi ajută pe medici să învețe cât mai mult despre pacient și despre creierul acestuia, pentru a micșora daunele produse în timpul operației. Aceștia au petrecut șase luni pentru a studia organizarea funcțională și structurală a creierului lui Fabbio, aflând cu exactitate care erau regiunile responsabile pentru abilități muzicale.
Harta rezultată a fost un ghid pentru echipa medicală a lui Pilcher, care l-au supus operației pe muzician în iulie 2016. Acesta a fost treaz și a efectuat teste de vorbire și de muzică având creierul descoperit.
Odată ce tumoarea a fost îndepărtată, Fabbio a primit saxofonul pentru a cânta. Au existat temeri cu privire la notele lungi, care ar fi necesitat respirații adânci și care i-ar fi putut împinge creierul în afara craniului, astfel că a fost ales un cântec folcloric coreean, modificat pentru a fi cântate doar note scurte.
Tânărul a cântat melodia perfect, iar tot personalul din sala de operații a izbucnit în aplauze. Fabbio și-a pierdut anumite calități auditive odată ce tumoarea a apărut: folosind o periuță electrică, acesta putea compunea în minte diverse melodii, în funcție de zgomotul periuței, însă abilitatea i-a dispărut odată cu apariția tumorii. La o lună după operație, însă, această abilitate i-a revenit, iar Fabbio și-a dat seama că în acel moment s-a recuperat complet după intervenția chirurgicală.
Acum câțiva ani, un tânăr a cântat la chitară în timp ce era operat pe creier, iar în România, o pacientă a desenat în timp ce era supusă unei astfel de intervenții.