Premieră în România: o pacientă a desenat în timp ce era operată pe creier

Premieră în România: o pacientă a desenat în timp ce era operată pe creier

Pentru prima oară în România, medicii neurochirurgi au făcut o operaţie extrem de dificilă pe creier, în timp ce pacienta era trează.

Acum ceva timp, am scris despre un bărbat care cânta la chitară în timpul unei operații pe creier. Acest lucru s-a repetat și la noi, chiar în Spitalul Colentina. Femeia care avea o tumoră cerebrală, a vorbit cu doctorii, a râs şi a desenat, în timp ce craniul îi era deschis. Până acum, pacienţii diagnosticaţi cu acest tip de cancer puteau fi operaţi doar în sistemul privat sau în străinătate. În mod normal, o astfel de operație pe creier ajunge și la 50 de mii de euro, dar pacienta despre care vorbim a fost operată pe gratis.

În primă fază, pacienta a fost anesteziată complet, iar după 30 de minute, atunci când medicii au ajuns la tumoră, a fost trezită. Tumora, de cinci centimetri în diametru, era localizată în zona care coordonează mişcarea părţii stângi a corpului. De asemenea, femeia risca să nu-şi mai recunoască jumătate din corp. Pentru a fi siguri că nu ating acea parte, medicii au rugat-o să traseze linii pe o coală. Pacienta, în vârstă de 48 de ani, ar mai fi trăit doar cinci ani dacă nu ar fi fost operată.

În ultimii trei ani, pacienta a trecut pe la mai multe spitale, dar niciun medic nu a îndrăznit să o opereze. Ionuţ Gobej şi Dorin Bica au învăţat în Franţa să opereze pe creier. După cinci ani, s-au întors în ţară şi au avut un singur vis: să poată opera şi în România cazuri la fel de complexe ca cele din Franţa, iar rezultatele actuale indică o mare reușită, potrivit Realitatea.

Cât despre cazul brazilianului care cânta la chitară în timp ce era operat, video-ul poate fi văzut mai jos. Procedura este recomandată pentru evitarea alterării funcţiilor cerebrale, potrivit CNN. Brazilianul Anthony Kulkamp Dias, în vârstă de 33 de ani, s-a străduit să rămână conştient în timpul intervenţiei chirurgicale interpretând o melodie proprie, „Emanuel” şi celebra piesă „Yesterday”, a formaţiei The Beatles. Ulterior, pacientul a cântat şi piese tradiţionale braziliene. „Medicii mi-au cerut chiar şi bis-uri”, a declarat Dias, conform Daily Mail.