De ce „Singur acasă“ e mai mult decât un film

de: Nicoleta Apostol
08 12. 2017

„Singur acasă” vine din nou pe micile ecrane, ca să-ți aducă aminte că se apropie Crăciunul. Deși ai văzut aventurile lui Kevin, nu strică să te mai amuzi o dată.

Când spui Crăciun, spui „Home alone” („Singur acasă”) și e de înțeles de ce. Pro TV ne-a însămânțat asta în mintea noastră și poate singura bucurie pe care ți-o oferă TV-ul în această perioadă magică este difuzarea celor două filme cu Macaulay Culkin. În orice caz, Crăciunul este despre timpul petrecut cu familia și prietenii și despre vacanță, iar „Singur acasă” le are pe toate, doar că prezentate sub o altă manieră.

Poate că ăsta-i și motivul pentru care filmul este atât de îndrăgit de cinefili și, cu siguranță, viitoarele generații vor crește cu el.

„Singur acasă” este la fel de cunoscut ca Titanic, dacă nu mult mai popular. Oricine a văzut măcar o scenă în care  Kevin McCallister, băiețelul pistruiat și cu chip de îngeraș, este în acțiune sau dacă nu a văzut sigur a auzit de la prieteni. Dacă n-ai fost curios până acum să vezi despre ce-i vorba cu acest băiețel și cu familia lui, ține cont că pe 9 decembrie Pro TV începe seria filmelor cu „Singur Acasă 1” și va continua cu restul până de Crăciun, așa că ai timp berechet să prinzi din urmă restul generației.

Dacă nu ești hotărât, o să-ți spun de ce aceste două filme merită puțin din timpul tău.

Deși „Singur acasă” are vreo cinci filme în serie, primele două sunt cele la care merită să te uiți, restul nu se ridică la nivelul așteptărilor. Fie că ești adeptul filmelor de acțiune, SF sau groază, în această perioadă a Crăciunului vrei să te uiți, mă rog, ar trebui, la astfel de scenarii cu și despre Crăciun. Chiar dacă ești un mic Grinch și spiritul sărbătorii nu te cuprinde ca pe restul lumii, măcar să îți aduci aminte de acestă perioadă din copilărie, când totul ți se părea altfel.

Plus că nu-ți recomand un film siropos de dragoste, în care el și ea, singuri de sărbători, se întâlnesc și trăiesc fericiți restul Crăciunurilor până la adânci bătrâneți, nici unul în care povestea clasică a celor trei fantome, trecut, prezent și viitor, te sperie de moarte și vrei să fii mai bun în această perioadă. „Singur acasă” este o comedie, la care te uiți relaxat, și un film cu acțiune, destulă chiar.

Ce este „Singur acasă” și când a apărut

„Singur acasă” este un film de comedie pentru Crăciun, apărut în 1990. Filmul a fost scris de John Hughes, iar regia i-a aparținut lui Chris Columbus. Detaliile astea nu poate că nu sunt atât de relevante și nu ar trebui să fie. Totul e despre micul Kevin McCallister, interpretat de Macaulay Culkin.

Ciudat e că deși acest copil a fost extrem de îndrăgit, atât de public, cât și de producători, cariera lui n-a fost una tocmai înfloritoare, cel puțin din punct de vedere actoricesc. În orice caz, filmul este urmat de „Singur acasă: Pierdut în New York”, apărut în (1992). Cele două filme au fost aduse în atenția românilor de Pro Tv, prima dată în 1993.

Pe scurt despre „Singur acasă”

Kevin este băiețelul de opt ani al familiei McCallister și mai mereu este luat peste picior de frații și verișorii săi. Familia plănuiește să-și petreacă sărbătorile de iarnă la Paris, iar cu o seară înaintea zborului, cu toții se adună în casa lui Peter (John Heard) și Kate McCalister (Catherine O’Hara). După o ceartă cu Buzz, Kevin este pedepsit și trimis în camera lui, timp în care se gândește cum ar fi dacă familia sa ar dispărea.

Din cauza unei pene de curent, care a dereglat toate ceasurile din casă, părinții lui Kevin își dau seama că sunt pe cale să piardă avionul și în agitația care se creează în casă, Kevin este uitat. Asta n-ar fi neapărat o problemă, doar că familia lui își dă seama după ce avionul decolează.

Visul lui Kevin s-a îndeplinit, rămâne singur acasă, și experimentează viața independentă la maximum, mai mult decât ai face-o tu vreodată, și, bineînțeles, belelele apar imediat. Filmul a fost nominalizat la două Premii Oscar, pentru cea mai bună muzică originală și pentru cea mai bună coloană sonoră, și trei la Globurile de Aur, pentru cel mai bun film de comedie și cel mai bun actor într-un film de comedie (Macaulay Culkin).

Urmează „Singur acasă: Pierdut în New York” cu aceiași protagoniști care au intrat pe sub piele oamenilor, dar și cu o distribuție nouă. Ca în primul, familia lui Kevin se pregătește de Crăciun, care de data asta va fi petrecut în Florida. Din nou, agitație mare mai ales că vacanța este organizată cu frați, verișori și mătuși.

Bineînțeles, Kevin se pierde și urcă în avionul spre New York. Partea bună e că toate cărțile de credit ale familiei rămân în posesia lui și își satisface toate dorințele, la cel mai scump hotel din New York.  Aici își satisface toate fanteziile culinare, trebuind tot timpul să-i păcălească pe angajații vigilenți ai hotelului.

Ieșit la o plimbare prin oraș, Kevin se întâlnește cu cei doi hoți din primul film, Harry și Marv, care doresc cu ardoare să se răzbune pe Kevin. Filmul are cam ce ți-ar trebui să fii nițel mai optimist: acțiune, comic de situație și replici, deci nu te vei plictisi. Tot pe Pro Tv îl poți vedea, pe 16 decembrie.

Nu sunt prea multe de zis. Poate că da, ține de gusturile fiecăruia și poate că ție nu ți se vor părea o referință cinematografică, însă dacă ții cont de părerea marei majorități, încasările și ratingul pe care îl face Pro Tv cu difuzarea lor, ar trebui să te gândești că există un motiv pentru succesul lor.

În orice caz, dacă le-ai văzut deja, pe 9 decembrie e o ocazie bună să-l revezi împreună cu familia. Cred că seria este una dintre puținele la care poți să te uiți, deși ai mai văzut-o și nu te plictisești, așa că vizionare plăcută.