Samsung își otrăvește angajații, conform Curții Supreme din Coreea de Sud

de: Alexandru Puiu
15 11. 2017

Curtea Supremă de Justiție din Coreea de Sud ne-a oferit de curând cel mai bun argument vizavi de condițiile de muncă dintr-o fabrică Samsung.

De-a lungul anilor, am detaliat multe situații dramatice la fabricile sud coreenilor. Au fost dovezi că există mai mulți angajați minori, dar respectivele acuzații au pălit în fața accidentelor de muncă ce s-au reflectat în mai multe decese. Într-un caz particular, un muncitor a murit asfixiat din cauza unei scurgeri de gaze ignorate. Din păcate, indiferent de dovezi, condițiile de muncă nu s-au îmbunătățit, iar familia unei angajate care a decedat după o tumoră pe creier a fost nevoită să ajungă în fața Curții Supreme de Justiție din Coreea de Sud pentru a-și face dreptate în fața Samsung.

Cazul tratat de Curtea Supremă a fost a lui Lee Yoon-jung, angajată la o fabrică Samsung în perioada 1997 – 2003. Tânăra a ajuns să fie diagnosticată cu o tumoră pe creier la vârsta de 30 de ani. Doi ani mai târziu, a decedat. Un tribunal inferior din Coreea de Sud a refuzat să ofere familiei angajatei compensații financiare pentru faptul că decesul a fost cauzat de condițiile de muncă din fabrică, iar întregul eveniment ar fi trebuit să fie clasificat ca un accident de muncă. Refuzul respectiv a fost justificat prin prisma faptului că măsurătorile de toxicitate de la fabrica în care a fost angajată Lee Yoon-jung au generat rezultate sub maxima admisă de lege.

În final, Curtea Supremă a dat dreptate familiei tinerei de 32 de ani pentru că măsurătorilor de la fabrică nu au luat în considerare un spectru larg de toxine, iar investigatorii nu au fost interesați de impactul respectivelor toxine asupra angajaților.

Condițiile de muncă în multe dintre fabricile Samsung sunt criminale pentru angajați, dar gigantul sud coreean nu prea are de suferit din acest motiv datorită puterii sale fianciare. În plus, angajații sunt atât de săraci încât nu pot susține un proces pe termen lung. Ca referință, este foarte probabil ca deznodământul celui mai recent proces de la Curtea Supremă din Coreea de Sud să fi fost determinat de statisticile îngrijorătoare de la aceeași fabrică în care a lucrat Lee Yoon-jung.

Nu mai puțin opt cazuri de tumori pe creier au fost înregistrate la respectiva fabrică, dintr-un total de 27 de cazuri de tumori întâlnite printre toți angajații Samsung. Partea și mai tristă este că tumorile pe creier reprezintă a doua cea mai întâlnită afecțiune. Pe primul loc sunt cazurile de leucemie.