Acest robot supraveghează fermierii pentru îmbunătățirea recoltelor

de: Ioana Bîrsan
11 04. 2017

Robotul care supraveghează și analizează munca realizată de oameni ar putea asigura o recoltă mai bogată anual.

Pentru că numărul populației crește considerabil pe zi ce trece, agricultura ar trebui să meargă ca pe roate pentru a oferi hrană pentru atâția oameni, iar robotul Vinobot este cel care va supraveghea buna desfășurare a lucrurilor. Mașinăria dispune de un partener, adică de un turn alimentat cu energie solară,  care se folosește de camere 3D pentru a crea o imagine a recoltelor, căutând plantele individuale care se află în condiții de stres. În cazul în care turnul detectează ceva anormal, îl trimite pe Vinobot să soluționeze problema identificată, potrivit Wired.

Robotul se folosește de o mână robotică pentru a crea un model 3D detaliat al plantei, pe care îl trimite mai departe cercetătorilor pentru a le arăta unghiul exact al frunzelor, spre exemplu, determinând cum diferite specii de plante reușesc să facă față secetei sau altor condiții nefaste.

De asemenea, Vinobot colectează date cu privire la umiditatea din aer, temperatura și intensitatea luminii atât la suprafața solului, cât și în partea superioară a plantei. Lucru care este important pentru că le permite specialiștilor să studieze la ce densitate ar trebui să crească plantele. Iar asta este relevant, pentru că creșterea numărului populației impune și creșterea recoltei și, în acest context, devine necesară identificarea modului propice în care să creștem mai multe plante pe aceeași suprafață a terenului.

Toate aceste date le va permite cercetătorilor să înțeleagă care este cea mai bună metodă de a crește recolta și în ce ce măsură vom putea face față, pe viitor, unei provocări imense, precum încălzirea globală. În plus, populația Pământului crește suficient cât să ne ridicăm probleme cu privire la insuficiența resurselor pe care le avem la dispoziție. Se estimează că totalul de oameni care ar acoperi suprafața de pe glob ar putea ajunge la nouă milioane până în anul 2050, iar asta este o problemă majoră pe care oamenii de știință încearcă să o soluționeze pe cât posibil.