Un experiment ne arată că putem crește cartofi pe Marte

Un experiment ne arată că putem crește cartofi pe Marte

Se pare că protagonistul filmului The Martian avea dreptate dintr-un punct de vedere: cartofii pot crește pe Marte.

Acest fapt a fost descoperit după ce o echipă de cercetători a introdus un cartof special într-un acvariu închis care imita condițiile de pe Marte (temperatura, presiunea aerului, nivelul de oxigen și de dioxid de carbon), conform Engadget. Rezultatele sunt, până în acest moment, pozitive și le indică specialiștilor posibilitatea de a face asta. Camerele din interiorul canistrei au înregistrat deja încolțirea plantei.

Experimentul are loc în interiorul unui CubeSat, un satelit mic și modular, care poate fi izolat împotriva riscurilor de contaminare. De aceea, el le permite cercetătorilor să creeze un mediu în mare măsură identic cu cel de pe Marte, fără a merge la fața locului.

„Dacă recolta pe care am plantat-o poate tolera condițiile pe care le-am creat și care sunt asemănătoare celor de pe Marte, la care le-am expus în CubeSat-ul nostru, atunci ele au o șansă destul de mare să crească pe Marte. Vom face mai multe runde de experimente pentru a ne da seama care specii de cartofi par să reziste mai bine.”, menționează unul dintre cercetători, Julio Valdivia-Silva.

Deși se zvonea de mult timp că se pot crește cartofi și alte plante pe Marte, totul depinde de fapt de posibilitatea de a elimina perclorații din sol. Doar atunci cercetătorii vor avea de a face cu un mediu asemănător celui de pe Pământ și care ar permite creșterea recoltelor.

Cartoful are deja o capacitate genetică incredibilă de a se adapta condițiilor extreme de mediu. Lucru demonstrat de un experiment dezvoltat anterior. În cadrul acestuia, specialiștii au încercat să crească această plantă în condiții uscate și sărate și s-au folosit în acest sens de pământ dintr-un deșert din sudul țării Peru.

Importanța cartofilor nu derivă doar din ideea că ei pot fi cultivați în acest mediu, ci din faptul că au un aport caloric foarte mare, mai mare decât orice plantă care ar fi cultivată pe aceeași suprafață. Din acest motiv, ei devin esențiali pentru a putea coloniza Marte. Obținerea unei cantități mai mari de calorii prin folosirea unui spațiu cât mai mic de creștere este esențial.

În plus, experimentul ne arată că dacă aceste plante pot supraviețui unui climat extrem, precum cel de pe planeta roșie, atunci ele pot fi cultivate fără probleme în zonele de pe Pământ, devastate de schimbările climatice.