Regula de cinci secunde este validată de cercetători

Regula de cinci secunde este validată de cercetători

Deși am putea crede că faimoasa regulă de cinci secunde este doar o invenție a unei persoane care a vrut să-și găsească o scuză sanitară pentru a mânca prăjitura scăpată pe jos, cercetătorii ne arată că regula se aplică în anumite cazuri.

Acum vreo trei ani de zile, cei de la MythBusters au analizat îndeaproape această problemă și au ajuns la o concluzie contrară celei răspândite acum de specialiști. Doi prezentatori de la MB au comparat coloniile de bacterii diferite și cum se prind acestea de sărățele și de pastrama udă, după ce acestea au petrecut câteva secunde pe podeaua contaminată. Iar rezultatele le-au arătat că chiar și în cazul în care ceva petrece o milisecundă pe jos poate atrage bacteriile, anulând corectitudinea regulii de cinci secunde.

Contrar acestora, expertul Anthony Hilton ne arată că nu există un pericol real atunci când vine vorba de consumarea alimentelor scăpate pe jos. Deși nu sunt complet lipsite de risc, nu ar trebui să avem griji serioase cu privire la această problemă, bineînțeles, asta dacă mâncarea s-a aflat pe jos pentru o scurtă perioadă de timp, conform Independent.

În mod evident, hrana care are urme vizibile de murdărie sau de contaminare nu ar trebui să fie consumată, însă știința ne arată că există o posibilitate destul de scăzută ca alimentele scăpate să prindă bacterii dăunătoare în doar cele cinci secunde pe care le-au petrecut pe podea. Deși trebuie să ținem mereu cont de tipul de textură al suprafeței, de tipul de aliment scăpat și de timpul pe care acesta îl petrece pe jos.

Pe baza unui chestionar, cercetătorii au aflat că din 2000 de oameni, 79% au admis că au mâncat mâncare care le-a scăpat pe jos.

Un studiu simplu de acest fel ne arată cum știința este prezentă mereu în viața noastră, de la testarea valabilității mâncării la inventarea unor noi tipuri de alimente și băuturi.

Citește și:
Etichete: