Reprogramarea celulelor cerebrale ar putea ajuta la tratarea bolii Parkinson

de: Ioana Bîrsan
23 04. 2017

Afecțiunea Parkinson afectează milioane de oameni la nivel global, iar cercetătorii dezvoltă o tehnică prin care pot reprograma celulele din creier, ca parte a unui posibil tratament pentru boala Parkinson. 

O echipă de cercetători de la Institutul Karolinska, din Suedia, a lucrat la dezvoltarea unei tehnici prin care să reprogrameze celulele din creier pentru a lupta împotriva afecțiunii neuronale Parkinson, potrivit Digital Trends. Cercetarea presupune modificarea neuronilor din creierul pacienților care suferă de această boală neuro-degenerativă care afectează, în mod predominant, abilitățile motorii.

Aproximativ un milion de americani trăiesc cu această boală, iar în România există peste 72.000 de bolnavi de Parkinson, conform statisticilor realizate de asociatia-antiparkinson.ro. În condițiile în care numărul bolnavilor este atât de mare, putem înțelege de ce este necesară dezvoltarea unui tratament într-un timp cât mai scurt.

Imposibilitatea bolnavilor de a-și controla mișcările musculare și motorii sunt rezultatul unui deficit de dopamină, un compus care joacă un rol important în transmiterea informațiilor între neuronii creierului.

Cercetătorii încearcă de mulți ani să găsească un tratament care să permită introducerea neuronilor încărcați de dopamină în creierul pacienților. Iar cercetarea realizată la Instiutul Karolinska descrie o modalitate posibilă de a face acest lucru. Specialiștii susțin că pot modifica celulele care se găsesc în mod normal în creier (care se numesc astrocite), astfel încât acestea să se transforme în neuroni încărcați de dopamină.

În cadrul unui experiment, un virus, construit pentru a transporta patru gene care pot reprograma celulele din creier, a fost injectat în creierul șoarecilor. După cinci săptămâni, șoarecii au prezentat îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește abilitatea de a-și controla mișcările și au putut chiar și să se deplaseze corespunzător. Până în prezent, nu au putut fi observate efecte secundare nedorite.

Deși o să mai dureze ceva timp până când acest tratament va putea fi folosit pentru a trata boala Parkinson la oameni, există câteva evidențe care sugerează că acest lucru ar putea fi posibil. Pe lângă experimentul realizat pe șoareci, oamenii de știință s-au folosit de acele patru gene pentru a converti celulele cerebrale ale omului în neuroni cu dopamină, iar studiul realizat în vasul petri, în laborator, a fost dus la îndeplinire cu succes.

O întrebare relevantă însă este dacă acest tratament va funcționa la fel de eficient și în cazul unui creier uman, mai bătrân. Însă dacă se va demonstra utilitatea sa și în acest caz, atunci cercetarea va reprezenta o descoperire semnificativă pentru tratamentul afecțiunii Parkinson.