Un virus a trecut neobservat în Google Play timp de două luni

Un virus a trecut neobservat în Google Play timp de două luni

Google Play are uneori de-a face cu malware care ajunge în magazin, chiar dacă apar uneori probleme cu aplicațiile găzduite.

Având în vedere cât de multe aplicații sunt în Google Play, e previzibil că malware-ul s-ar putea strecura printre acestea. Cazul de acum este al unui malware care folosea o serie de tactici pentru a distribui adware, reușind să se ascundă între aplicațiile din magazin timp de două luni. Între timp, acesta a fost descoperit, însă nu înainte de a fi instalat pe 10.000 de device-uri.

Malware-ul este cunoscut ca Skinner, iar modul de operare era simplu: acesta distribuia utilizatorilor reclame în plus, dar pentru a nu trezi suspiciuni, le introducea în alte aplicații pe care oamenii deja le foloseau. Skinner a fost descoperit de cercetătorii de la Check Point și este considerat unul dintre cei mai sofisticați viruși care au ajuns în Play Store.

Malware-ul a preferat să fie discret, în loc să se instaleze pe cât mai multe dispozitive dintr-o dată. Astfel, acesta putea infecta mai mulți utilizatori, fără știrea nimănui. Din fericire, singurul scop al lui Skinner era să facă bani pentru producător prin reclame, astfel că dispozitivele nu au fost afectate și în alt fel, arată digitaltrends.com.

Datorită gradului ridicat de sofisticare, malware-ul era capabil să urmărească datele de locație, dar și să supravegheze lansarea unei aplicații, pentru a se asigura că telefonul este folosit. De asemenea, acesta verifica dacă într-o aplicație există software de debugging, dar și dacă aceasta era instalată din Google Play și nu din afara magazinului.

Aplicațiile care se bazau pe Skinner au dispărut din magazin, dar multe dispozitive rămân încă infectate cu acest virus. Dacă observi că o aplicație instalată pe telefon a dispărut din Play Store, e recomandat să o dezinstalezi.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: