25 mart. 2017 | 21:00

Cercetătorii reușesc să inverseze procesul de îmbătrânire la șoareci

ȘTIINȚĂ
Cercetătorii reușesc să inverseze procesul de îmbătrânire la șoareci

Cercetătorii au găsit o modalitate de a proteja ADN-ul șoarecilor de deteriorările care apar odată cu îmbătrânirea și sunt pregătiți să o testeze și pe oameni.

Doctorul David Sinclair de la Harvard, împreună cu colegii săi, a studiat un compus care are proprietăți reîntinerire și care se numește NAD+ (o coenzimă care se regăsește în toate vietățile vii). Aceștia au descoperit că NAD+ este un compus care se regăsește în cantități mai mari la șoarecii mai tineri, dar în cantități mult mai mici la cei mai bătrâni. Ținând cont de acest lucru, specialiștii au crescut nivelul substanței în corpurile șoarecilor adulți și au descoperit că aceștia par mult mai tineri, conform Science Alert.

În ultimul studiu făcut, cercetătorii ne dezvăluie noi detalii cu privire la modul în care NAD+ acționează pentru a menține celulele tinere. Aceștia au pus picături de NAD+ în apa unui grup de șoareci, iar în câteva ore nivelul acestei enzime a început să crească. În prima săptămână, specialiștii au observat modificări serioase la nivelul organismului animalelor (în ceea ce privește repararea musculară și a ADN-ului). Schimbările erau atât de substanțiale încât aceștia nu puteau să facă diferența dintre un șoarece care are doi ani și unul de trei sau patru luni, ceea ce ne arată că animalele au reîntinerit.

Practic, efectele îmbătrânirii pot fi întârziate în acest mod, pentru că NAD+ este strâns legat de funcția de reparare a ADN-ului și o asigură. De fiecare dată când celulele se divid, ADN-ul se copiază, dar acesta nu este mereu un proces perfect, și câteodată apar erori (mai ales în cadrul unui organism îmbătrânit) care afectează această substanță organică. În mod normal, majoritatea acestor probleme pot fi reparate, atâta timp cât în ADN există compusul responsabil pentru realizarea acestui lucru-PARP1, iar acesta își poate îndeplini funcția cum trebuie doar atunci când cantitatea de NAD+ din organism este suficient de mare.

Însă deși se constată manipularea nivelului substanței NAD+ are efecte pozitive pentru șoareci, rămâne de văzut în ce fel poate fi observată o reîntinerire a țesuturilor din corpul uman. Iar Sinclair nu este departe de un asemenea studiu. Acesta a co-finanțat o companie, denumită MetroBiotech, pentru a dezvolta și testa efectele în cazul oamenilor.