Povestea mai puțin cunoscută care a făcut din LEGO gigantul din prezent

de: PLAYTECH
02 10. 2017

Piesele LEGO au devenit din jucării personaje de film și nu numai. Povestea apariției lor e însă mai interesantă decât evoluția și mai puțin știută.

Te jucai cu ele când erai mic – poate încă o faci, nu e nicio rușine, rămâne între noi. Ai călcat pe ele în întuneric și ți-ai blestemat existența. Ai văzut statuia aceea edgy din mall care probabil a durat săptămâni întregi să fie construită. Adevărul este că piesele de LEGO au fost acolo de când eram mici și au reușit să nu își piardă succesul. În 2016, de exemplu, au fost vândute 75 de miliarde de piese, iar compania veche de 85 de ani din spatele lor rămâne cunoscută drept un legendar producător de jucării. În spatele succesului zac o serii de incendii și un tâmplar creativ fără de care imperiul LEGO poate nu ar fi existat vreodată.

LEGO a început într-un atelier de tâmplărie

Povestea a început într-o tâmplărie daneză din obscurul sat Billund, pe vremea când electricitatea nu era nici măcar un vis. Ole Kirk Christiansen era un tâmplar simplu, dar mânat de ambiție. Îi plăcuse din copilărie să sculpteze lemnul, iar în 1916 a reușit să își deschidă propriul magazin.

La început vindea mobilă – scări, scaune și mese de călcat. Însă, în 1924, când afacerea de succes începuse să se se extindă, fiii lui Christiansen au dat din greșeală foc la niște așchii de lemn. Flacăra s-a mărit rapid și a înghițit întreaga clădire și cu ea căminul familiei.

Christiansen nu s-a lăsat doborât însă și a considerat focul drept o oportunitate de a construi un atelier mai mare. Următoarea tragedie nu a întârziat să apară. În 1929, prăbușirea pieței de capital din America a băgat lumea în datorii și depresie. Soția lui Christiansen a murit în 1932. Cele două dezastre l-au făcut pe tâmplar să își concedieze mare parte din lucrători și s-a chinuit să se descurce în perioada următoare.

Pe fundalul depresiei, Christiansen a trebuit să ia o decizie grea. A hotărât să folosească lemnul pentru a crea obiecte ieftine, care ar putea fi vândute mai ușor, de exemplu jucăriile. A dat curând faliment, dar nu a încetat să facă jucării. Pasiunea lui a împins afacerea care părea să șchiopăteze mai departe și a decis să redenumească firma pentru a reflecta noul motto. Astfel, leg godt („joacă bine”) a devenit LEGO.

Jucăriile LEGO din Danermarca au cucerit lumea

 

Talentul lui Christiansen de a construi scaune era incontestabil, însă cel de a crea jucării îl întrecea. Nu a durat mult până când prototipurile sale de modele de mașini și animale și-au găsit fani din toate colțurile Danemarcei. Cea mai bine vândută jucărie a fost o rățușcă de lemn al cărei cioc se putea deschide și închide. Astăzi rățușca este o piesă rară și râvnită de colecție.

În 1942, pe când Danemarca era invadată de germani, un alt foc a amenințat să doboare tot ceea ce Christiansen clădise cu atât de mult efort. Deși fabrica a ars din temelii, tâmplarul și-a revenit rapid.

Când cel de-Al Doilea Război Mondial s-a încheiat, materialele tradiționale de confecționat bunuri nu mai erau valabile, așa că producătorii au căutat alternative mai ieftine. Mulajul cu injecție de plastic, o tehnică prin care plasticul topit este forțat să intre în cavitatea unui mulaj, era o variantă bună, însă guvernul danez a interzis folosirea acestei tehnici din cauza crizei de materiale.

Christiansen nu a lăsat noua regulă să îl oprească și, în 1946, a cumpărat prima mașinărie pentru mulaje cu injecție de plastic din Danemarca și a început să o folosească. În 1947, a primit acordul de a o folosi pentru bunuri comerciale, iar în 1949 a apărut produsul numit Automatic Binding Brick.

Ultimii pași către ceea ce știi despre LEGO azi

Produsul semăna mult cu piesele LEGO actuale, iar numele său în engleză a fost un omagiu adus forțelor Aliaților care au eliberat Danemarca și care au încheiat cel de-Al Doilea Război Mondial. Jucăria a fost inspirată de un set de cărămizi care se legau între ele ale companiei britanice Kiddicraft. Deși cele două companii s-ar fi înțeles ca LEGO să folosească designul, LEGO a cumpărat oficial drepturile la design în 1981 de la urmașii inventatorului.

Christiansen a adus îmbunătățiri formei originale, cu ajutorul fiului său, Godtfred, și a început vânzarea pieselor de plastic în 1949.

Ole Kirk Christiansen a murit în 1952, pe când fiul său era pe cale să folosească piesele ca bază a „Sistemului de Joc”, care mergea pe principiul că toate cărămizile de plastic trebuie să fie conectate între ele, astfel încât potențialul și imaginația copiilor să fie descoperite. Sistemul a devenit fundația LEGO-ului, așa cum îl cunoaștem acum. Orice piesă LEGO produsă din 1955 încoace poate fi conectată cu oricare alta.

Un al treilea incendiu a lovit sediul LEGO la cinci ani de la apariția “Sistemului de Joc”. Acesta a ars toate jucăriile de lemn și a fost momentul în care compania a renunțat complet la construcțiile din lemn și a folosit doar plastic.

Astăzi, obscurul sat Billund a devenit o atracție turstică, iar LEGO a a ajuns să se impună drept un adevărat imperiu al jucăriilor, după ce a renăscut din cenușă de trei ori.

Autor: Bianca Prangate