Câte milioane de oameni a ucis poluarea într-un singur an
Aproximativ unul din șase decese premature din întreaga lume este legat de aerul poluat, apa și solul, arată un studiu.
După decizia lui Trump de-a scoate America din Acordul de la Paris și de a ignora avertizările cu privire la încălzirea climatică, lumea pare să nu înțeleagă încă importanța luării în serios a poluării. În cele mai poluate țări, 25% din decesele premature sunt atribuite poluării, în special celei din aer. Mai mult de jumătate din decesele globale generate de poluarea aerului în 2015 au avut loc în India și China. Cele mai multe dintre aceste decese se regăsesc în cele mai sărace populații din lume.
Aproximativ nouă milioane de persoane au decedat din cauza expunerii la poluare în 2015. Asta înseamnă de trei ori mai multe decese decât cele din cauza SIDA sau tuberculoză și de 15 ori mai multe decât decesele cauzate de război și alte forme de violență. Aproximativ 90% din populația urbană a lumii locuiește în orașe în care calitatea aerului nu respectă standardele Organizației Mondiale a Sănătății. De ținut cont și că poluarea aerului nu afectează numai plămânii.
Informațiile colectate până acum arată că aceasta contribuie la decesele cauzate de boli cardiovasculare și diabet, poate și la declinul cognitiv. Probabil că numerele vor fi subestimate și asta pentru că nu există suficiente cercetări care evaluează corect efectele anumitor substanțe chimice. În plus, față de rolul poluării din boli, raportul estimează că expunerea la apă murdară, aer și sol aduce mai mult de 4,6 miliarde de dolari daună economiei globale.
Legat tot de impactul economic, un studiu de anul acesta arăta că în regiuni din India, China și zona Orientului Mijlociu există o mare pierdere de energie solară. Asta se întâmplă pentru că reziduurile blochează lumina Soarelui, care ar trebui să ajungă la panouri. Mai mult, dacă particulele aterizează pe o suprafață plană a unui panou solar, blochează suprafață expusă la Soare. Pierderea este între 17 și 25%. Toate acestea se întâmplă în timp ce, la nivel global, energia solară este văzut drept sursa cu cea mai mare creștere potențială în viitor.