30 mai 2016 | 14:23

Și rechinii au sentimente, conform unui studiu

ȘTIINȚĂ
Și rechinii au sentimente, conform unui studiu

Cercetătorii susțin că rechinii ar fi animale mult mai complexe decât am fi crezut.

Vă mai amintiți filmul Jaws: The Revenge? Cel mai probabil, nu, întrucât a fost un dezastru din punct de vedere cinematografic. De aceea vă voi spune că, printre altele, în acel film este vorba despre un rechin care vine să se răzbune pe membrii unei familii. La acea vreme, toată lumea a ironizat filmul, întrucât rechinii era considerate simple vietăți marine, incapabile de asemenea acțiuni. Însă un nou studiu scoate la suprafață o latură ascunsă a acestora.

Din câte se pare, rechinii ar fi animale mult mai complexe, capabile să dezvolte personalități diferite. Asta spun mai mulți biologi din Australia, care au efectuat de curând o serie de teste foarte interesante. Conform celor de la Motherboard, studiul lor, publicat în Jurnalul de Biologie Marină, se bazează pe mai multe experimente efectuate cu rechini Heterodontus portusjacksoni, sau rechni de Port Jackson.

Pentru început, oamenii de știință au vrut să testeze îndrăzneala diverselor specimene. Acestora li s-a prezentat un mediu nou, care ar putea ascunde unele pericole, și li s-a dat posibilitatea de a-l explora sau de a-l evita, pentru a rămâne în siguranță. Unii dintre rechini s-au avântat fără a ezita, în timp ce alții au preferat să rămână pe loc.

Al doilea experiment a avut ca scop măsurarea nivelului de stres al rechinilor atunci când nu se află în apă. Aici, cercetătorii au observat că unii se agită mai mult decât alții, dându-le încă un motiv să creadă că nu toți rechinii sunt la fel. Și mai interesant, însă, este faptul că rechinii care au explorat noul habitat au experimentat și un nivel mai mic de stres în afara apei.

”Legătura puternică dintre încredere și stres găsită în rândul teleosteenilor a fost evidentă și în timpul studiului, oferind dovezi în legătură cu stilurile proactiv și reactiv ale Heterodontus portusjacksoni.