Cercetătorii folosesc plante să elimine efectele schimbărilor climatice

de: Nicoleta Apostol
22 12. 2017

Un biolog a descoperit o modalitate prin care plantele ar putea ameliora efectele schimbărilor climatice, prin captarea carbonului din atmosferă.

Timp de decenii, biologul de plante Joanne Chory, a investigat natura adaptabilă și diversă a vieții plantelor și acum utilizează aceste constatări pentru a face schimbări în creșterea lor. Laboratorul de la Institutul de Studii Biologice din Salk folosește aceste descoperiri pentru a crea plante de stocare a carbonului care ar putea contribui la ameliorarea efectelor schimbărilor climatice.

Un grup de cercetători încearcă să creeze varietăți de plante care pot elimina dioxidul de carbon din atmosferă, reducând efectul de captare a căldurii. Ideea se învârte în jurul unui material numit suberin, o substanță cerată care, în mod normal, care se găsește în natură.

Suberina este în mare parte compusă din carbon și nu este biodegradabilă, ceea ce înseamnă că poate rezista mai mult de câteva mii de ani. Asta înseamnă că este potrivită pentru stocarea carbonului din atmosferă.

Majoritatea suberinelor sunt produse de pomi de plută, dar poate fi obținută și din rădăcinile anumitor plante. În laborator se utilizează încrucișarea pentru a asigura un randament ridicat al substanței, care lucrează cu plante de năut și alte plante de recoltare pentru a determina cel mai eficient proces. Potrivit mecanicii populare, Chory anticipează că va fi posibil în cele din urmă să folosească plantele de stocare a carbonului.

[readmore]

Într-un sezon tipic de creștere, plantele pot elimina până la 100 de gigatone de carbon din atmosferă, pe măsură ce fac fotosinteza. În condiții normale, o mare parte din acest lucru este eliberat în cele din urmă în atmosferă, dar prin ingineria plantelor, acesta poate fi prins subteran ca parte a rădăcinilor.

Suberina se numără printre cele mai stabile forme pe care le poate lua carbonul în sol. Având în vedere durata sa lungă de viață, acest lucru ar putea oferi o metodă sigură de captare a carbonului într-un mod care să garanteze că acesta nu va revărsa în atmosferă.