01 nov. 2017 | 10:53

Dioxidul de carbon, la cel mai ridicat nivel din ultimii 800.000 de ani

ACTUALITATE
Dioxidul de carbon, la cel mai ridicat nivel din ultimii 800.000 de ani

Nivelul de dioxid de carbon din atmosferă a ajuns la cote alarmante anul trecut, din cauza curentului El Nino deosebit de puternic.

Un raport al World Meteorological Organization, dat publicității luni, confirmă predicțiile din trecut, arătând că nivelul de dioxid de carbon din atmosferă a crescut vertiginos în 2016, ajungând la cele mai mari valori din ultimii 800.000 de ani.

Activitățile umane și curentul El Nino au dus a creșterea concentrației de dioxid de carbon cu 3,3 părți per milion (ppm), în medie. Astfel, concentrația a ajuns la 403,3 ppm în 2016, crescând de la 400 ppm în 2015. Nivelul de dioxid de carbon actual este cu 145% mai mare decât cel din epoca pre-industrială, care se situa la 280 ppm.

Secretarul-general al WMO, Petteri Taalas, a avertizat că, în lipsa unei reduceri rapide și drastice a emisiilor de gaze de seră, creșterea temperaturii globale până la finalul secolului va trece de cele 2 grade Celsius, ținta asumată de Tratatul de la Paris. ”Legile fizicii ne arată că vom avea de-a face cu o climă mult mai fierbinte și mai extremă în viitor”, spune Taalas, adăugând că ”nu avem o baghetă magică pentru a elimina dioxidul de carbon din atmosferă”.

Conform raportului, creșterea nivelului de dioxid de carbon din atmosferă din ultimii 70 ani este de 100 de ori mai mare decât la finalul ultimei ere glaciare. În plus, 2016 a fost cel mai cald an din 1880 încoace, când măsurătorile moderne au fost făcute pentru prima dată.

”Cifrele nu mint. Emitem în continuare mult prea mult dioxid de carbon și alte gaze de seră, iar procesul trebuie inversat”, spune Erik Solheim, liderul departamentului pentru mediu din cadrul ONU.