Oamenii modificați genetic vor deveni realitate curând

de: Ioana Bîrsan
17 04. 2017

Oamenii modificați genetic ar putea părea o ficțiune pentru mulți, însă progresul rapid al tehnologiei și al științei ne sugerează că nu suntem foarte departe de un asemenea ideal.

Deși am auzit de ceva vreme de posibilitatea de a modifica embrionul uman, se impun câteva restricții clare. Editările sunt permise doar contextul reparării unor modificări genetice dăunătoare pentru sănătatea fătului, dar ele nu sunt aprobate dacă sunt doar un capriciu al părinților care vor să aibă un superbebeluș, cu puteri miraculoase.

În acest context, am putea crede că nu vom avea de a face prea curând cu oameni modificați genetic, însă autorul Daniel Suarez pare să creadă contrariul și imaginează un caz fantastic în care un agent secret este injectat cu o substanță care îi transformă structura genetică, astfel încât devine un criminal. Pare ceva de tipul science-fiction, dar Suarez susține că ideea sa se bazează pe cercetările și progresul actual. Iar deși am putea crede că este ceva care ar pune în primejdie viața așa cum o cunoaștem, organismele modificate genetic prezintă numeroase utilități, potrivit Wired.

Spre exemplu, carnea crescută în laborator și care este identică din punct de vedere genetic cu carnea de vită, de porc sau de pui, poate fi o opțiune pentru vegetarienii care refuză din principiu să consume carne. În plus, tehnologia ne permite să încheiem o dată pentru totdeauna suferința animalelor crescute în crescătorii.

De asemenea, modificarea artificială a sistemelor biologice prezintă numeroase aplicații și ne poate ajuta să îmbunătățim viața organismelor sau pe a noastră. Suarez amintește aici de experimente pe organisme care au fost create pentru a crește chitină (o substanță asemănătoare cu celuloza, care formează partea scheletică a insectelor). Astfel, putem crea plante agricole și animale, precum și structuri moleculare care să conțină proprietățile pe care ni le dorim și de care avem nevoie.

În ceea ce privește modificarea genetică a organismului uman, riscurile nu sunt chiar atât de mari precum ne putem imagina, iar progresul tehnologic și științific ne sugerează că acest ideal nu este foarte îndepărtat. O genetică bună nu poate depăși restricțiile pe care le impune fizica. Adică nu vei avea brusc capacitatea de a arunca flăcări din ochi, așa cum face un mutant, dar ai avea câteva abilități suplimentare- precum o mai bună capacitate pulmonară, o mai bună rezistență la viruși, o vedere mai bună, acuitate mentală și așa mai departe. Toate aceste capacități nu te vor face un supersoldat, invincibil, ci vei fi încă expus pericolelor din mediu.

Cu toate acestea, Suarez menționează că există și câteva riscuri când vine vorba despre crearea dronelor și a roboților care au autonomie. Acesta menționează că deși aceste mașinării pot funcționa la perfecție, ele ar putea pune în primejdie democrația. Căci despoții sau organizațiile mari s-ar putea folosi de arme robotice autonome și acestea pot deveni letale în mâinile nepotrivite.

Provocarea cu care societatea actuală se confruntă (fie că avem în vedere organismele modificate genetic, fie în ceea ce privește conceperea unor mașinării performante) este să impună norme  și restricții clare care să guverneze modul în care ne putem folosi de tehnologiile dezvoltate, fără a ne pune în primejdie viețile și habitatul natural.