Noua pianină inteligentă de la Yamaha te învață să cânți

de: Alexandru Puiu
04 09. 2017

Cei de la Yamaha s-au prezentat la IFA 2017 cu o pianină inteligentă ce facilitează procesul de învățare pentru cei care vor să cânte fără cunoștințe muzicale.

Printre avansurile tehnologice și gadgeturile futuriste care au făcut zilele trecute valuri la Berlin, prea puțini se așteptau să vadă strecurate printre standuri câteva pianine Yamaha. Acestea sunt foarte deștepte și se pretează de minune pentru o nouă generație de muzicieni. 

Clasificate ca piane inteligente, aceste jucării muzicale pentru secolul 21 sună foarte bine și fac parte din familia de gadgeturi smart a companiei intitulată Clavinova. Destul de apropiate în privința designului de pianine clasice, acestea folosesc LED-uri deasupra clapelor și un iDevice pentru a te ajuta să înveți să cânți, chiar dacă nu ai foarte multe noțiuni de teorie muzicală.

Nu ai nevoie decât de o aplicație de iOS pe iPhone sau iPad pentri a interacționa cu Yamaha Clavinova și pentru a-ți alege melodiile pe care vrei să înveți să le cânți. Clapele pe care trebuie să le apeși sunt evidențiate printr-o serie de LED-uri. Dacă trebuie să apeși o clapă neagră, deasupra ei vei vedea un LED albastru, în timp ce LED-urile roșii sunt rezervate pentru clapele albe.

Un iPad asociat cu pianina te ajută să parcurgi și notele muzicale, atunci când cânți, la fel ca în imaginea de mai jos. Partiturile se deplasează în mod automat în concordanță cu melodia pe care o interpretezi pentru a nu fi nevoit să-ți iei degetele de pe clape.

Pentru ca întreaga ecuație să fie și mai futuristă, fiecare Clavinova este compatibilă cu Alexa, deși ai nevoie de propria boxă smart Echo pentru a trimite comenzi către pianină. Astfel, poți spune că vrei să cânți o anumită melodie, iar asistentul virtual încarcă piesa automat, fără să o mai cauți în librăria de pe mobil sau tabletă.

Există însă o problemă semnificativă aferentă Clavinova, iar aceea ține de preț. Modelul de start Clavinova CSP începe de la 4000 de dolari. Varianta Grand Piano sare până la 60.000 de dolari cu aceleași funcții smart.