Ce e net neutrality și de ce dă America peste cap

de: Alexandru Ghinea
27 11. 2017

Unul dintre subiectele controversate în acest moment e net neutrality (neutralitatea internetului – în română). Subiectul este alimentat de-o decizie a unei autorități importante din America.

FCC (Federal Communications Commission) a anunțat pe 21 noiembrie un plan de reglementări care privește eliminarea accesului liber pe internet. Astfel, oferă companiilor de internet posibilitatea de a pretinde tarife diferite în funcție de site-urile accesate și modul în care utilizatorii folosesc internetul. Propunerea a venit de la Ajit Pai, președinte FCC.

Aceste reglementări oferă posibiliatea furnizorilor de internet să încetinească accesul pe anumite site-uri sau chiar să oprească accesul. Subiectul a tot fost dezbătut de-a lungul ultimului an, cu o accentuare în vară. În cazul în care ideea de eliminare a neutralității online trece, atunci corporații care oferă servicii de internet în Statele Unite, cum ar fi AT&T, Verizon sau Comcast, sunt favorizate.

Acestea pot limita accesul unui utilizator la internet, dacă nu plătește un anumit cost ca să se bucure de-o anumită viteză sau de anumite site-uri. Apoi, companii care oferă servicii online, cum ar fi Google sau Amazon, susțin că astfel de reglementări limitează gama de servicii pe care le pot oferi. Protestele de acum au scopul de a convinge Congresul să oprească inițiativa FCC pentru implementarea acestor noi legi. Votul final se va desfășura pe 14 decembrie.

În acest context al protecției neutralității internetului, a avut ceva de zis și Kim Dotcom, fondatorul Megaupload și cu mandat de reținere în America. „Rețelele mobile și dispozitivele vor fi pregătite pentru [internetul gândit de Kim Dotcom] în patru-cinci ani. Când va fi live, va fi visul nostru pentru libertatea internetului devenit realitate“, a declarat acesta. „Internetul controlat de corporații în prezent va fi înlocuit de un internet mai buni, care va funcționa la capacitatea ideală pentru sutele de milioane de dispozitive mobile. Va fi condus de oameni, pentru oameni“, a completat Dotcom.

Va fi o luptă de durată cu aceste schimbări plănuite. În egală măsură, tineri din America recurg la crearea unor rețele de cartier, cum se întâmpla în România anilor ’90, pentru a evita dependența de furnizori de internet.