Microsoft și Kaspersky o dau la pace pentru binele utilizatorilor

de: Alexandru Puiu
13 08. 2017
Microsoft-si-Kaspersky-Lab

Microsoft se străduiește de câțiva ani să ne forțeze să folosim Windows Defender, iar practicile sale agresive au fost subiectul unui proces cu Kaspersky.

Din momentul în care Microsoft a început să integreze Windows Defender ca soluție nativă antivirus în sistemele de operare ale companiei, a devenit evident că acel gest nu va fi îmbrățișat de creatorii de antiviruși. Kaspersky Lab a fost una dintre companiile care a intentat un proces împotriva gigantului din Redmond pe motiv de practici anti-competitive.

Din fericire, respectiva dezbatere se pare că s-a încheiat la masa tratativelor, după ce americanii au făcut câteva compromisuri importante vizavi de politica propagării actualizărilor la Windows. Inițial, problema plecase de la faptul că update-urile majore pe care Microsoft le instalează forțat utilizatorilor, de multe ori, influențează negativ compatibilitatea cu antivirușii creați de terți. În acel context, Windows 10 activează Windows Defender fără intervenția utilizatorului și mulți posesori de PC-uri uită că la un moment dat au avut al antivirus.

Nu trebuie să fii expert în legislație și patente ca să-ți dai seama că scenariul detaliat mai sus este o dovadă clară de practici anti-competitive. La fel de trist este că întreaga situația putea fi prevenită foarte ușor. Era suficient ca Microsoft să ofere actualizările majore de Windows spre testare creatorilor de antiviruși cu o perioadă de timp înainte lansării la scară largă. Astfel, programatorii putea evita problemele de compatibilitate detaliate mai sus.

În urma noului parteneriat semnat între Microsoft și Kaspersky Lab, compania fondată de Bill Gates și-a dat acordul să fie mai transparentă în privința update-urilor cu dezvoltatorii terți de soluții de securitate. În plus, antivirușii terți vor putea în sfârșit să-și integreze mai ușor și mai bine notificările cu sistemul de mesaje nativ din Windows 10. De asemenea, fereastra de avertisment în cazul unor probleme de compatibilitate cu antivirusul instalat a fost actualizată pentru a nu mai obliga tranziția la Defender.

Ca referință, practicile anti-competitive au mai fost un subiect costisitor pe CV-ul Microsoft în 2013, când oficialii au fost nevoiți să plătească 732 de milioane de dolari Uniunii Europene. La acea dată însă, subiectul a fost Internet Explorer.