15 nov. 2016 | 06:11

Windows Defender, cauza unui nou proces pentru practici anti-competitive

ACTUALITATE
Windows Defender, cauza unui nou proces pentru practici anti-competitive

Dacă este să fim realiști, având în vedere cât de omniprezent este Windows Defender în Windows 10, era doar o chestiune de timp până când un gigant precum Kaspersky ajungea să dea în judecată Microsoft pentru practici anti-competitive.

Unul dintre cei mai importanți dezvoltatori de soluții software de securitate din lume tocmai a inițiat un proces împotriva Microsoft, pornind de la modul în care încearcă să convingă utilizatorii de Windows 10 să folosească în mod exclusiv Windows Defender. Faptul că respectiva soluție antivirus este inclusă în Windows încă de la Windows 8, este doar o parte infimă a problemei. Gigantul din Redmond mai face numeroase alte gesturi prin care, în mod implicit, descurajează utilizatorii să mai folosească alte soluții antivirus sau anti-malware.

Pe blogul personal, Eugene Kaspersky, fondatorul Kaspersky detaliază motivul pentru care are o problemă majoră cu Windows Defender. Pornind de la o serie destul de stufoasă de argumente, din câte se pare, dezvoltatorul a înaintat o plângere împotriva Microsoft atât către Uniunea Europeană, cât și către echivalentul Camerei de Comerț din Rusia.

Întreaga poveste gravitează în jurul modului aparent arbitrar prin care Windows Defender se activează în mod automat atunci când întâmpină cea mai mică problemă cu antivirusul vostru, fără prea multe notificări. Nici măcar nu contează dacă este vorba de expirarea iminentă a licenței antivirusului instalat de voi sau o problemă de compatibilitate creată de o versiune nouă de Windows. Mai mult decât atât, Microsoft duce atitudinea agresivă la extrem prin dezinstalarea automată a soluțiilor antivirus necompatibile, în urma unui update major, precum Anniversary Update. Chiar și în cazul în care nu este detectată nici un fel de problemă de compatibilitate, tot beneficiați de o invitație de a activa Defender.

O altă problemă detaliată de Eugene Kaspersky ține de lipsa unui preaviz suficient de mare pentru actualizarea soluțiilor antivirus dezvoltate de terți. În doar câteva zile, este foarte greu, dacă nu imposibil, să faci un antivirus compatibil cu o nouă versiune de Windows. Din păcate, Microsoft nu oferă dezvoltatorilor de astfel de aplicații versiuni finale ale update-urilor majore pentru a preveni scenarii neplăcute. Rămâne să vedem cum va evolua acest caz ce s-ar putea reflecta în costuri majore pentru compania americană.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele