Mașinile autonome vor dispune de cele mai detaliate hărți
Pentru că mașinile autonome devin treptat o realitate, este necesară existența unor hărți dinamice care să le permită să citească cu exactitate drumul pe care îl au de parcurs.
O mașină autonomă trebuie să fie capabilă să conducă oriunde indiferent de condiții, având la bază doar destinația pe care i-o impune șoferul. Din acest motiv, ea trebuie să aibă capacitatea de a ști cu exactitate unde se află și ce obstacole există pe drum.
Aceste hărți vor fi atât de complexe, încât omul nu le va putea citi, de fapt nici nu va avea acces la ele. Conștientizând această nevoie, firme precum BMW, Audi, Mercedes-Benz și Ford, investesc în companii precum Here și Civil Maps pentru a colecta datele necesare și pentru a dezvolta tehnologia care va sta la baza vehiculelor autonome. Rezultatul final va fi o hartă 3D a drumurilor care le va permite automobilelor să știe în permanență ce se află la câțiva metri în fața lor. În plus, aceasta va fi constant actualizată de vehiculele care trec prin respectiva locație, conform Ars Technica.
În acest fel, harta devine un nou senzor care va fi încorporat în mașinile autonome și care le va ajuta să ia decizii în materie de secunde. Iar existența unei hărți dinamice care să fie actualizată continuu și care să reflecte starea drumului (lucrări, obstacole, îngustări etc.) devine necesară și va putea fi realizată cu ajutorul unei colaborări cu autoritățile regionale.
Cei de la Here și Civil Maps au început deja să lucreze la conceperea unor hărți HD și la platforma necesară integrării, începând cu anul 2013, iar progresele lor sunt substanțiale. Here se folosește de o serie de vehicule care sunt echipate cu senzori de 96 de megapixeli și care conțin un scanner Velodyne LIDAR cu 32 de fascicule și un GPS Novatel de mare precizie.
Aceste automobile au rolul de a merge pe șosele pentru a scana 3D drumurile și împrejurimile, trimițând apoi toate datele pe cloud-ul celor de la Here. De aici, informațiile sunt încorporate într-o recreație digitală și cât mai precisă drumurilor.
Creatorii își propun să finiseze tehnologia și să strângă datele necesare pentru a construi rețeaua de drumuri, astfel încât din 2020 automobilele autonome să o aibă încorporată în construcție.
De asemenea, se pare că Nvidia devine un jucător important în acest domeniu. Mulțumită expertizei companiei cu privire la învățarea automată, aceasta poate avea un aport considerabil în lumea mașinilor autonome. Iar tehnologia de învățare le va permite vehiculelor nu doar să citească harta HD pe care o au la bază, dar să realizeze singure modificări în aceasta odată ce detectează schimbări în mediu.