Tehnologia din iPhone X pe care vor s-o copieze alți producători pe Android

de: Răzvan Băltărețu
11 10. 2017

iPhone X încă nu a fost lansat oficial pe piață și deja inspiră companii care produc telefoane cu Android. Dintre toate noutățile, una le-a atras atenția.

iPhone X a fost prezentat pe 12 septembrie și va fi disponibil abia din 3 noiembrie. Deși a preluat multe idei de la alte companii, a și venit cu una nouă. Recunoașterea facială nu e o premieră pe telefoane, dar Apple are pentru iPhone X o cameră specială care scanează tridimensional fața și trăsăturile specifice fiecărui utilizator. Și-a denumit tehnologia Face ID și înlocuiește scannerul de amprente.

Odată cu anunțul, producători de telefoane cu Android vor așa ceva pe dispozitivele lor. Conform analistului Ming-Chi Kuo, mulți vor să renunțe la ideea de-a integra senzorul de scanare a amprentei sub ecran, cum se zvonește că ar face Samsung pe Galaxy Note 9, și mai degrabă ar alege recunoașterea facială cu o cameră specială.

„[Scanarea 3D] nu doar că îmbunătățește securitatea recunoașterii faciale în aplicații, dar le și permite utilizatorilor să-și transpună expresiile în Animoji, iar, la un nivel mai important, este un factor important în dezvoltarea aplicațiilor de realitate augmentată. Credem astfel că există o tendință de-a investi mai mult în componente de acest fel”, susține Kuo.

Interesant aici e că Google are o tehnologie similară, dezvoltată în perioada proiectului Tango, astfel că ar putea deveni un furnizor de hardware pentru partenerii săi care folosesc Android ca sistem de operare. Totodată, Kuo susține că tehnologia scannerelor sub ecran e mai bună pe ecrane OLED flexibile, acolo unde Samsung conduce piața, ceea ce ar însemna o dependență parțială de sud-coreeni, de unde și nevoia unei alternative.

iPhone X cu Face ID poate porni o revoluție ca cea cu scannerul de amprente

iPhone nu a fost primul telefon cu scanner de amprentă, denumit Touch ID, dar a fost primul smartphone care să popularizeze ideea. Samsung Galaxy S5, de exemplu, avea unul deficitar, dar al Apple funcția rapid și eficient. Acum, Face ID pare să facă aproape același lucru. Un prim pas va fi cu portarea tehnologiei pe iPad Pro și pe alte telefoane proprii în 2018.

Trebuie reținut și că înainte de evenimentul de pe 12 septembrie, Apple deja a „produs” bani pentru furnizorii de componente, între care s-a remarcat AMS AG, o companie necunoscută cu sediul în Austria. Aceasta este unul dintre partenerii Apple pentru Face ID, activează în domeniul semiconductorilor și se ocupă de dezvoltarea sistemului optic din cameră. Are aproape 2.200 de angajați și un venit net de aproape 80 de milioane de dolari cu venituri de circa 600 de milioane de dolari.

„În timp ce scannerele optice de sub display sunt doar un upgrade pentru [ecranele] capacitive, scanarea 3D [din Face ID] vine cu o experiență de utilizare revoluționară și e o garanție pentru marjă de profit substanțiale”, a mai spus Kuo. Analistul a contrazis și informații neoficiale conform cărora Apple a avut probleme în implementarea senzorului de amprentă sub ecran, fiind totul mizat pe Face ID.

Astfel, într-un an sau doi, am putea vedea dispozitive Android cu scanare 3D a feței, dar și cu scanner de amprentă. Este un caz similar cu ce face Samsung pe telefoanele sale high-end, unde a introdus scanner de amprentă și iris, dar și scanare facială.