iPhone X a fost creat în mai mulți ani decât primul iPhone

iPhone X e cel mai așteptat telefon al anului și încă mai avem aproape o lună până să-l vedem. Aflăm însă în cât timp a fost construit.

iPhone X vine cu câteva schimbări radicale, față de toate telefoanele Apple de până acum. Nu mai are buton Home, renunță la Touch ID, are un ecran AMOLED în loc de LCD și interfața este controlată prin gesturi. Totodată, Face ID este noua măsură de securizare biometrică a dispozitivului. Dacă te întrebi în cât timp a fost construit dispozitivul, chiar directorul de design de la Apple are răspunsul.

Jon Ive, omul care a desenat și a coordonat designul Apple în ultimii aproape 20 de ani, a vorbit în premieră despre iPhone X și munca depusă pentru a ajunge la dispozitivul prezentat pe 12 septembrie.

„Există o tendință, desigur că există, și înțeleg avantajul retrospectivității, toate par inevitabile. Dar, pentru 99% din timp, nu a funcționat pentru noi. Pentru cea mai mare parte din ciclul de dezvoltare, tot ce aveam a fost ceva care nu a reușit”, a declarat Ive cu privire la crearea iPhone X. „Am anunțat telefonul în urmă cu câteva săptămâni, dar tehnologia din iPhone X e ceva la care lucrăm de cinci ani. Și am avut prototipuri imense”, a completat Ive, referindu-se la tehnologia Face ID și la designul telefonului.

În același timp, merită reținut că primul iPhone a început să fie dezvoltat prin 2004 și a fost anunțat în 2007. Mai mult, acela a fost un prototip coordonat de Steve Jobs, care visa la o tabletă (la care a început munca în 2003), dar Apple a decis că e mai bine să lanseze un telefon cu ecran tactil capacitiv și cu un sistem de operare nou. Cât despre viitor, Jon Ive susține că totul stă în dezvoltarea puterii de calcul, acolo unde vede el avansuri extraordinare. „Dacă reușesc să discut două ore cu un inginer de procesoare, sunt cât se poate de fericit”, a conchis acesta.