Harta care îți arată de unde ți-au venit strămoșii în România

de: Nicoleta Apostol
20 11. 2017

Câțiva cercetători au creat prima hartă care te ajută să înțelegi mai bine evoluția civilizațiilor, dar mai ales din ce nație te tragi.

Omenirea a cunoscut multe puncte cheie, care au determinat, mai mult sau mai puțin, evoluția și viitorul fiecărei rase în parte. E destul de interesant să afli ce au făcut strămoșii tăi în urmă cu mii și mii de ani, de tu ai ajuns tocmai în România. Acest atlas a fost creat de cercetători de la Universitatea Oxford și College London, iar datele colectate acoperă patru mii de ani de istorie. În plus, atlasul conține și reproducerile pentru 95 de populații diferite din Europa, Africa, Asia și America de Sud.

Cercetătorii au analizat ADN-ul a 1.500 de persoane pentru a descoperi originile lor, după care acest ADN a fost comparat pentru a găsi similarități. Astfel, harta spune că un irlandez obișnuit este 9% grec, 4% italian, 45% scoțian și 26% norvegian.

Un eveniment istoric marcant, care a dus la o evoluție neașteptată a populațiilor, a fost migrația lui Ginghis Han și a hoardei lui de mongoli. Ei și-au împrăștiat genele peste tot în lume, drept dovadă că un turc e în medie 3,7% mongol, în timp ce un popor din China de Vest este aproximativ 25% mongol. Datele genetice moderne, combinate cu metode statistice adecvate, au potențialul de a contribui la înțelegerea rasei umane.

Experții au dezvoltat o abordare care exploatează structura genomică a populațiilor, amestecate până în prezent, și caracterizează evenimentele istoriei la scară largă. În ultimii patru mii de ani au avut loc aproximativ 100 de evenimente, acestea fiind cheia atlasului populațiilor. Aceste evenimente descriu impactul genetic al imperiului mongol, comerțul cu sclavi arabi, expansiunea lui Bantu, migrațiile dinspre centrul Europei spre Est și colonialismul european. Rezultatul întâlnirilor și reproducerilor populațiilor, urmate de aceste amestecuri istorice, lasă un semnal genetic în genomul descendenților, dar, în timp, semnalul se descompune și e greu de urmărit.

În orice caz, atlasul și hărțile lui prezintă mai multe povești genetice ale multor populațiilor, iar dacă îl răsfoiești, probabil, îți vei găsi adevărata casa.