”Google a cumpărat Apple” e cea mai interesantă știre falsă a săptămânii

de: Alexandru Puiu
11 10. 2017

”Google a cumpărat Apple” este numele unei știri care a făcut valuri pentru câteva minute, pe parcursul zilei de ieri, în fluxul informațional al Dow Jones.

Foarte mulți s-ar putea să asocieze numele Dow Jones cu un indice de la bursă menit să reprezinte grafic evoluția valorii acțiunilor tranzacționate. Același nume este folosit însă pentru un flux de știri obiective, sintetizate și servite în format text celor care tranzacționează la Bursa din New York. Pentru a-ți forma o idee despre modul în care arată știrile de pe Dow Jones este suficient să arunci o privire pe captura de ecran de mai jos.În teorie, după cum am menționat mai sus, modul în care funcționează Dow Jones nu permite doze semnificative de subiectivism sau știri false. Ideea din spatele acelui canal de știri este de a-ți oferi informații utile vizavi de companiile ale căror acțiuni sunt tranzacționate. Nu de alta, dar ar putea influența semnificativ valoarea unor acțiuni într-un interval de câteva secunde.

Cu toate măsurile de siguranță implementate, o știre falsă tot a apărut pe canalul Dow Jones. ”Google a cumpărat Apple pentru 9 miliarde de dolari” reprezenta subiectul știrii atât de absurde încât nici măcar nu a fost luată în serios de cei care tranzacționau acțiuni la acea oră.

În definitiv, nu aveai cum să crezi că Google a cumpărat Apple, când valoarea totală a acțiunilor gigantului din Cupertino este de aproximativ 805 miliarde de dolari. În același timp, Alphabet, compania mamă a Google are o valoare estimată de 677 miliarde de dolari.

În respectiva știre falsă se menționa că detaliile înțelegerii au fost stabilite de Steve Jobs în 2010, înainte ca fondatorul Apple să fi decedat. Aparent, Larry Page de la Google a statbilit cu fostul CEO particularități ce au ajuns să fie incluse în CV-ul lui Jobs. Știrea a fost urmată de câteva titluri la fel de absurde pe marginea aceluiași subiect.

Din fericire, nu a crezut-o nimeni și nu au existat repercusiuni serioase. Partea proastă este că o explicație oficială pentru situația neplăcută nu există până la această oră și s-ar putea să pună sub un con de umbră validitatea celorlalte informații adevărate propagate pe Dow Jones.