Gadgeturile purtabile ar putea ști înaintea ta că urmează să te cerți
Un grup de cercetători s-a folosit de gadgeturi purtabile pentru un studiu foarte interesant legat de psihologia urmană și certurile în cuplu.
Mulți dintre noi au făcut investiții în gadgeturi purtabile și se folosesc de ele pentru a-și monitoriza somnul și efortul fizic. Cele mai multe dintre ele oferă și notificări de pe mobil pentru apeluri sau mesaje primite, dar farmecul lor constă în transpunerea în cifre și statistici a activităților întreprinse pe parcursul zilei. În curând însă, se pare că aceleași gadgeturi purtabile vor câștiga posibilitatea de a transpune în valori numerice și particularități psihologice.
Cearta între doi oameni este un eveniment aparent imprevizibil. Cu toate acestea, interacțiunea verbală agresivă între doi oameni s-ar putea de fapt să fie apogeul unui nivel de stres sporit acumulat pe parcursul unei zile. Nivelul de stres poate fi cuantificat prin creșterea ritmului cardiac și sporirea nivelului de transpirație.
În încercarea de a afla dacă gadgeturile purtabile pot dobândi abilitatea de a prezice certuri, un grup de cercetători de la Universitatea din California de Sud au făcut un experiment. În acest scop, au achiziționat mai multe brățări inteligente și le-au dat mai unor cupluri. Pe lângă purtarea respectivei brățări, fiecare partener trebuia să scrie sentimentele față de persoana de lângă el sau ea din oră în oră. În același timp, gadgetul purtabil înregistra detalii precum temperatura corpului, ritmul cardiac și transpirația.
După introducerea datelor obținute într-un algoritm de inteligență artificială, cercetătorii au putut aproxima momentul de conflict cu o precizie de 86%. Următorul pas implică prevenirea conflictului verbal cu cel puțin 5 minute înainte de a se produce prin intermediul unor combinații de factori fiziologici și psihologici.
În final, dacă un astfel de sistem se va integra în produse comerciale, vom avea cu toții de câștigat. Ar fi ideal să putem vedea că ne-a crescut tensiunea și urmează să fim implicați într-un conflict în câteva minute. Astfel, vom fi motivați să ne liniștim, să tragem aer în piept și să fim mai eficienți în a evita situațiile conflictuale.