19 apr. 2017 | 11:33

Noua cameră Panasonic îți poate citi ritmul cardiac de la distanță

ȘTIINȚĂ
Noua cameră Panasonic îți poate citi ritmul cardiac de la distanță

Era dispozitivelor purtabile se apropie de final, iar această cameră specială creată de Panasonic îți poate înregistra semnele vitale de la distanță.

Atleții profesioniști își pot menține calmul chiar și în cele mai presante momente, însă Panasonic vrea să ne aducă în față toate momentele dramatice prin care aceștia trec în timpul meciurilor. Deocamdată compania se rezumă la a ne arăta ce e în mintea competitorilor de la Panasonic Open Golf Championship 2017, care se va desfășura în Japonia. Astfel, cei care vizionează online sau la televizor meciurile vor avea la dispoziție, pe ecran, ritmul cardiac al fiecărui concurent, potrivit Engadget.

În acest fel, Panasonic își propune să adauge un strop de dramă momentelor critice ale jocului. Partea mai interesantă este tehnologia de care compania se va folosi pentru a face acest lucru. Aceasta se va folosi de o cameră specială care poate înregistra de la distanță semnele vitale ale concurenților.

Posibilitatea de a măsura ritmul cardiac al jucătorilor în timp real nu este ceva nou, ci se practică de ceva vreme în evenimentele de basket, volei și rugbi. Singura diferență constă în tehnologia utilizată în acest scop. Semnele vitale ale concurenților și ale antrenorilor au fost mereu măsurate cu ajutorul dispozitivelor purtabile, însă în cadrul noului eveniment, Panasonic se va folosi de o cameră care poate estima ritmul cardiac doar pe baza schimbării subtile a culorii faciale a jucătorului, fenomen cauzat de comprimarea vaselor de sânge.

Deși ai putea fi sceptic cu privire la acuratețea rezultatelor înregistrate de o asemenea tehnologie, Panasonic s-a folosit de o tehnologie pe bază de senzori pe care a dezvoltat-o în colaborare cu Universitatea Kyoto și se folosește de un radar care poate detecta cele mai mici schimbări ale culorii faciale. Studiile, care au comparat rezultatele obținute de acest senzor și de tradiționalele dispozitive purtabile, au arătat că există o corelație puternică între cele două măsurători. Astfel, ceea ce vei pitea vedea pe ecran va fi un indicator destul de solid al nivelului de stres al unui jucător profesionist.