Noua poveste cu Familia Jetson îți va distruge copilăria
Fiecare din noi s-a întrebat la un moment dat când va veni acel viitor cu mașini zburătoare și jetpackuri, pe care îl vedeam când eram mici pe Cartoon Network, în Familia Jetson.
Desenul a apărut în anul 1962 și a devenit un simbol pentru tot ce ar putea avea tehnologia mai bun de oferit în viitor. În lumea Jetsonilor, George, Jane, Judy și Elroy locuiau cu un robot pe post de menajeră și aveau case luxoase aproape de cer care îi ajutau să se îmbrace. Toate astea au trezit speranțe în copiii care urmăreau desenul atunci și care, între timp, au devenit adulți.
Însă paradisul unui om poate fi iadul altuia. Dacă la suprafață familia Jetson, în toată splendoarea ei de familie tradițională, părea să o ducă destul de bine, mai profund se ascundeau adevăruri întunecate.
Noile benzi desenate de la DC Comics cu The Jetsons aduc noutăți cu privire la situația actuală a personajelor. Jane nu mai este casnică, ci a devenit un savant la NASA care face naveta până la serviciu prin spațiu. Robotul Rosie ajunge să fie gazdă pentru conștiința mamei lui George Jetson, care are 124 de ani. De asemenea, începe să se contureze și o oarecare diversitate culturală. Elroy, care este acum adolescent, este îndrăgostit de o fată cu origini asiatice și americane, pe nume Lake.
Dincolo de toate astea, noile benzi desenate tratează și o problemă delicată – mai exact, de ce comunitatea de oameni din universul Jetsonilor trăiește în stratosferă. Se pare că, înainte de orice, un meteorit lung de 321 km s-a prăbușit în Oceanul Pacific și a declanșat cutremure mari în toată lumea și erupții vulcanice. Nivelul apelor a crescut și toată planeta a fost inundată. Doar o fracțiune din populație a scăpat și a trebuit să aștepte construirea unor case în stratosferă.
La un moment dat, Elroy și Lake încearcă să recupereze opere de artă pierdute din fostul Muzeu de Artă Modernă. În această scenă, New Yorkul ni se înfățișează cum nu am dori să îl vedem vreodată – în ruine, pe fundul oceanului precum un vas scufundat.
De asemenea, faptul că personajele din această lume SF sunt în principal albe dă naștere la o întrebare – ce s-a întâmplat cu celelalte rase? A avut loc vreun genocid? Au fost lăsați în urmă? Jane Jetson se adresează la un moment dat colegilor ei, spunându-le că „numărul de oameni lăsați în urmă a fost amețitor”. Ceea ce rămâne nespus este criteriul după care au fost aleși.
Mai mult, dincolo de scenariul în care cine e mai puternic supraviețuiește, rămâne problema forței de muncă. În serial, inteligența artificială e în floare și a înlocuit deja o mare parte din oameni. Acest lucru pare mai mult decât o posibilitate sumbră în lumea reală, dacă luăm în considerare că roboții deja primesc cetățenie.
Aceste informații noi ancorează universul din The Jetsons mai bine în realitățile contemporane din ce în ce mai înfricoșătoare. Utopia după care tânjeam în copilărie este acum o distopie clădită pe cadavre, care ar trebui să ne îngrijoreze.