Doi părinți au rămas fără copii după ce i-au exploatat pentru vizualizări pe YouTube

de: Alexandru Puiu
04 05. 2017

Numărul celor care încearcă să devină vedete pe YouTube, este foarte mare. Un pic macabre sunt însă practicile adoptate pentru atingerea scopului. 

Vedem deseori clipuri amuzante pe YouTube cu copii mai mici sau mai mari. Acestea nu încalcă termenii și condițiile platformei online. Un pic îngrijorător este însă faptul că mai mulți părinți își exploatează copii înt-un mod mai mult sau mai puțin evident pentru a obține mai multe vizualizări și, în final, pentru a genera bani din reclame. Partea bună este că raportarea clipurilor chiar funcționează, iar pedepsele pentru părinții malițioși pot fi cât se poate de reale.

Cea mai recentă dovadă a acestui fapt vine din Statele Unite. Heather și Mike Martin au rămas fără doi din cei cinci copii pe care îi aveau, după ce au fost raportați la Protecția Copilului și au pierdut dreptuile de tutelă. Motivul a constat în publicarea pe YouTube a unor clipuri cu glume destul de macabre în care erau implicați copiii lor. Această practică îndoielnică s-a reflectat în 760.000 de abonați, iar conform celor de la Washington Post ajunsese să reprezinte o sursă constantă de venit.

Primul care s-a autosesizat a fost YouTuber-ul foarte popular Philip DeFranco. El a publicat un clip în care a descris de ce crede că nu este în regulă ce se petrece în familia Martin. La scurt timp după eveniment, Rose Hall, mama biologică a doi dintre cei cinci copii exploatați în clipurile postate de Heather și Mike a început să lase din ce în ce mai multe comentarii. A urmat o campanie pe GoFundMe pentru acoperirea costurilor de judecată și un proces. La final, Hall, ajutată de o comunitate mare de YouTuberi, a obținut drepturile temporare de tutelă pentru cei doi copii pe care îi oferise spre adopție în urmă cu foarte mult timp.

La această oră, singurul lucru care mai poate fi găsit pe pagina de YouTube a lui Heather și Mike Martin este un clip în care aceștia își cer scuze.  Rămâne să vedem dacă vor putea vreodată să recâștige drepturile de tutelă.