03 mai 2017 | 08:07

YouTube se reinventează complet cu o interfață nouă și o temă neagră

ACTUALITATE
YouTube se reinventează complet cu o interfață nouă și o temă neagră

Interfața YouTube nu a fost niciodată una complicată, dar tocmai a fost reinventată radical prin introducerea unor schimbări fundamentale.

În urmă cu câteva săptămâni publicam un tutorial cu ajutorul căruia îți puteai face interfața la YouTube de culoare neagră pe desktop în Chrome. Având în vedere că era vorba de un truc ce implica modificare de cookie-uri, mulți au fost de părere că este doar o chestiune de timp până când acea funcție experimentală va fi implementată la scară largă. Inevitabilul s-a produs, iar cel mai mare site de conținut video din lume a introdus posibilitatea utilizării unei teme întunecate, pe lângă o serie stufoasă de modificări mai mult sau mai puțin substanțiale.

Ideea de bază din spatele redesignului implică implementarea pe YouTube a conceptului de ”material design” folosit în versiunile recente de Android. Acesta se traduce printr-o interfață mai plată, mai simplă cu accent pe conținut, mai mult decât pe scris. ,,Vrem să face conținutul vedetă. Orice altceva ar trebui să fie în fundal.” Astfel a descris directorul experienței de utilizare din cadrul YouTube, Fred Gilbert, motivul modificărilor.

Implicit, cea mai mare parte a noi interfețe este albă. Culoarea gri din spatele liniilor de text a dispărut, iar link-urile de culoare albastră sunt acum negre. Până și icoanele cu clipuri sunt acum un pic mai mari. Meniul din partea stângă este mai aerisit, dar este evident că se pune mai puțin accent pe el. Până și sigla YouTube a devenit mai mică cu scopul de a face loc unui volum mai mare de conținut.

Apropo de conținut, fluxul principal de clipuri va fi acum infinit, similar cu experiența utilizării Facebook. Pentru a facilita adopția unui scroll infinit, meniul de alegere a limbii interfeței de la bază a fost mutat în spatele meniului utilizatorului din dreapta sus. Tot de acolo puteți schimba tema folosită pe site de la alb la negru. Aceasta din urmă se pretează mai mult într-o cameră întunecată.

Dacă nu vedeți toate aceste modificări în viitorul foarte apropiat, mai așteptați câteva zile sau câteva săptămâni. Procesul de propagare s-ar putea să dureze un pic până ajunge la toți utilizatorii.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele