Cum urci pe YouTube clipuri video la 360 de grade sau în format VR

Cum urci pe YouTube clipuri video la 360 de grade sau în format VR

Nu există prea multe servicii online pe care poți urca clipuri video la 360 de grade, dar YouTube se numără printre ele, iar procesul este destul de facil.

Există din ce în ce mai multe camere video ce pot imortaliza conținut la 360 de grade. Există și mici gadgeturi la care puteți apela pentru a vă crea propriul sistem format din mai multe camere video pentru a înregistra clipuri ce se pretează pentru realitate virtuală.  Vizavi de soluția mai simplă, câteva exemple de camere compatibile cu VR ce pot fi achiziționate la această oră sunt Ricoh Theta S, Samsung Gear 360, Kodak Pixpro SP360 4K, LG 360 CAM sau Nikon KeyMission 360. Dacă aveți o fascinație pentru brandul de camere de acțiune GoPro, oficialii companiei tocmai și-au anuțat și ei intrarea în domeniul camerelor video la 360 de grade cu GoPro Fussion. Aceasta din urmă însă va ajunge pe piață în toamna acestui an.Cum urci un clip pe YouTube in 360 de grade sau VR

În orice caz, dacă aveți un clip la 360 de grade filmat sau descărcat de pe vreun site, îl puteți urca fără probleme pe YouTube. Procesul poate fi realizat doar de pe PC sau Mac folosind browserul vostru preferat. Pentru ca YouTube să recunoască însă acel format cu o rezoluție maximă de 8192 x 8192 pixeli, are nevoie de mici detalii în metadata. Acelea trebuie introduse în fișier cu ajutorul unui instrument Google intitulat 360 Video Metadata Tool. Progrămelul poate fi descărcat de aici pentru Windows și de aici pentru Mac.

Utilitarul nu se instalează, este suficient să faceți dublu click pe el și, după ce ați apăsat pe Open, să alegeți fișierul video. Bifați parametrii care se pretează pentru clipul vostru. Prima opțiune se referă la clipurile sferice imortalizate în 360 de grade. În acest format este majoritatea conținutului video VR. Pentru conținut 3D, bifați a doua opțiune, iar dacă aveți un sunet surround spațial asociat fișierului, bifați și a treia căsuță. Apăsați pe Inject Metadata, alegeți unde vreți să salvați fișierul și confirmați inițierea procesului printr-un click pe Save.

În funcție de dimensiunea fișierului original, după câteva minute, ar trebui să aveți filmul în VR care se pretează pentru YouTube. Intrați pe pagina personală de YouTube folosind orice browser. Apăsați pe săgetuța în sus din colțul din dreapta sus al ferestrei. În noua fereastră, trageți din PC fișierul modificat cu 360 Video Metadata Tool. Rămâne să introduceți un nume pentru noul clip, o eventuală descriere și să decideți dacă vrei clipul să fie public sau privat. Procesul efectiv de upload poate dura chiar și o oră, dacă aveți o conexiune slabă la internet.VIDEO Cum urci un clip pe YouTube in 360 de grade sau VR

Citește și: