De ce ne îmbolnăvim odată cu trecerea într-un nou anotimp
De obicei, oamenii au parte de răceli și gripe când se face trecerea la un nou anotimp, iar acum există și o explicație științifică pentru acest fenomen.
Intuiția ne-ar spune că schimbările bruște de temperatură ar putea fi motivul principal al îmbolnăvirilor, dar se pare că deși aceasta ar putea fi un factor care determină ca acest lucru să se petreacă, cauza directă este alta.
Modificările de temperatură le permit anumitor grupe de viruși să înflorească, iar acești viruși sunt direct responsabili de schimbarea stării de bine, conform Live Science. Dacă te bucuri că vine primăvara, bucuria s-ar putea sfârși într-o clipită din cauza acestor agenți.
Un studiu ne arată că rinovirusurile (care sunt, în general, limitate la tractul respirator) și coronavirusurile (care afectează plămânii și rinichii) sunt cei doi agenți principali care determină răceala comună. În mod interesant, aceștia se dezvoltă la temperaturi mai scăzute, precum cele resimțite toamna și primăvara. Din acest motiv, ei devin activi fix în momentele în care ne bucurăm noi mai tare de viață.
Însă contactarea unor viruși nu este un fapt specific doar pentru cele două anotimpuri amintite. Astfel, gripa este o viroză care se răspândește cel mai ușor și eficient atunci când aerul este rece și uscat, prin urmare ea este specifică iernii.
Răcelile de pe timpul verii apar ca urmare a unui amestec între mai mulți factori. Iar cei care au în general alergii vor fi mai expuși contagiunilor virale. Și asta pentru că sistemul imunitar, acționând asupra efectelor pe care alergenii din mediu îi au asupra corpului, îi va lăsa vulnerabili în fața răcelilor. De asemenea, pentru că simptomele unei alergii se aseamănă foarte mult cu cele ale unei răceli, unele persoane ar putea confunda alergiile cu contactarea unei viroze.
În orice caz, pentru a evita contactarea unei viroze, cel mai bine ar fi să urmezi o indicație simplă și de bun simț: să te speli pe mâini, să practici un sport și să mănânci sănătos.