Această vopsea de păr își schimbă culoarea în funcție de temperatură

Această vopsea de păr își schimbă culoarea în funcție de temperatură

Ce fată nu și-ar dori ca părul ei să aibă o culoare, iar peste câteva ore alta? Gata cu vopsitul prea des care distruge rădăcina părului și te face să scoți bani din buzunar cel puțin o dată pe lună.

O firmă din Marea Britanie, care se numește The Unseen (Nevăzut), a creat o vopsea de păr care își schimbă culoarea în funcție de temperatura din jurul tău. Vopseaua se numește Fire și a fost prezentată la London Fashion Week. Principiul pe care funcționează vopseaua este că aceasta își schimbă culoare și în funcție nuanța pe care o folosești. Spre exemplu, culoarea oscilează de la negru la roșu, de la alb la negeu, de la gri la albastru, de la albastru la alb sau de la alb la galben, informează iflscience.com.

Important de menționat este că vopseaua se elimină după câteva spălări și nu produce niciun efect advers. Principiul care stă la baza acesteia este o cerneală termocromică, tehnologie folosită mai ales la cănile care își schimbă culoarea în funcție de temperatura lichidului care îl turnat în ele. Compania care a creat vopseaua a efectuat un experiment, iar persoana în cauza nu a suferit vreo problemă, însă au atras atenția că cerneala termocromică, în starea ei normală, este o substanță toxică.

Într-un comunicat transmis ulterior, compania a declarat că a înlocuit ingredientele toxice ale vopselei cu unele „mai puțin toxice, care necesită o cantitate semnificativă de reformulare și testare”.

„Datele utilizate pentru a crea vopseaua provin din procesele de termoreglare a acesteia în pielea umană, iar schimbarea culorii apare ca o reacție chimică și răspuns la un anumit stimul, în acest caz, schimbările de mediu”, a anunțat compania.

Vopseaua are la bază o moleculă complexă de carbon, care suferă o reacție reversibilă cu sine în momentul în care temperatura se modifică. Peste o anumită temperatură, „una dintre formele moleculei este mai stabilă ca cealaltă și, astfel, are loc o reacție care produce o moleculă cu un grad ușor ridicat de absorbție a luminii și, prin urmare, o culoare diferită”, a mai adăugat firma care a produs vopseaua.

Temperatura necesară pentru schimbarea culorii părului depinde de vopsea. De exemplu, părul își modifică culoarea de la albastru la alb la 15 grade Celsius, în timp ce de la roșu la negru trece abia la 31 de grade Celsius. The Unseen vrea să creeze o astfel de vopsea permanentă, nu doar temporară, dar mai mult decât atât are în plan crearea unei vopsele care să își schimbe culoarea când ieși sau intri din casă. De asemenea, stările emoționale schimbă temperatura corpului uman și se pare că și culoarea părului, dacă folosești această vopsea.

Citește și:
Etichete: