Oamenii care termină frazele altora au contribuit la o descoperire importantă

de: Nicoleta Apostol
27 09. 2017

Neurologii cred că și-au dat seama ce face creierul nostru când terminăm propoziția cuiva și arată cum memoria și limbajul interacționează.

Pe baza măsurătorilor activității creierului, o echipă din America a găsit dovezi că hipocampul, zona creierului responsabilă pentru memorie, este de vină când încercăm să finalizăm propozițiile altor persoane. Acest lucru sugerează că mințile noastre încearcă automat să completeze propozițiile pe baza amintirilor, o constatare care unește memoria și limba pentru prima dată.

„În ciuda faptului că zona hipocampală a părții mediane a lobului temporal este bine cunoscută ca fiind legată de memoria spațială și verbală la om, cele două câmpuri sunt ca niște vase care navighează în ceață, fără să știe una de prezența celeilalte”, spune Robert Knight, de la Universitatea din California, potrivit Science AlertO modalitate mai simplă de a înțelege asta este să te gândești la smartphone-ul tău. Când trimiteți pentru prima dată un mesaj cu un cuvânt ciudat, telefonul încearcă să îl corecteze în ceva ce crede că vrei să transmiți.

Cu timpul, acesta află că acel cuvântul ciudat este, de fapt, cuvântul pe care dorești să-l folosești și va începe să-l adauge pentru tine. Dacă noua cercetare este corectă, același lucru se întâmplă în interiorul creierului nostru când avem o conversație. Pentru a ajunge la concluzia lor, echipa a folosit electrozi pentru a monitoriza hipocampul a 12 pacienți epileptici pentru a înțelege activitatea creierului lor unic.

S-au folosit o serie de șase fraze incomplete, ca: „A închis ușa cu …” sau „A intrat aici cu …”. După ce a fost citită propoziția și li s-a dat răspunsul, echipa a monitorizat hipocambul pacienților, de pe partea nonepileptică a creierului. S-a constata că 10 din 12 persoane au avut o izbucnire a undelor sincronizate ale tetei în hipocampus, o activitate bine legată de asocierea memoriei, când propozițiile au avut un răspuns evident.

Cercetarea arată că hipocampul ar putea juca un rol esențial în limbaj, care se credea că apare doar în cortex, chiar dacă acum nimeni nu știe cum funcționează cu adevărat. Din acest motiv, echipa speră să-și continue munca pentru a înțelege mai bine puntea dintre memorie și limbă, care, sperăm, ne va da o mai bună înțelegere a creierului însuși.