A fost descoperită sursa antică de căldură care a format lacurile și râurile
Oameni de știință au descoperit dovezi despre o sursă de căldură antică sub ”foaia” de gheață a Antarcticii de Vest.
Pâlnia subterană a mantalei este considerată că ar fi responsabilă pentru o parte din topirea sub gheață, care a dat naștere lacurilor și râurilor. Se crede că s-a format în urmă cu 20 până la 110 milioane de ani, cu mult înainte de formarea foii de gheață, și a jucat un rol important în prăbușirea rapidă a ghețarilor în perioadele trecute, dar poate explica schimbările climatice văzute și astăzi.
Sursa suspectă de căldură geotermală este situată adânc sub Marie Byrd din Antarctica. Deși nu este un fenomen nou, ar putea ajuta oamenii de știință să estimeze mai bine rata pierderilor de gheață din viitor, deoarece apa rezultată prin topire ajută la lubrifierea ghețarilor. Un om de știință de la Universitatea din Colorado, Denver, a sugerat pentru prima dată prezența unui astfel de fenomen sub Marie Byrd, acum 30 de ani.
Acest lucru ar putea explica activitatea vulcanică mult mai bine. NASA este de părere că la mijloc se află niște curenți proveniți de la rocile fierbinți, care se răspândesc sub suprafața Pământului și împinge crusta în sus.
Într-un nou studiu, cercetătorii au folosit modelarea numerică cu modelul sistemul de gheață pentru a dezvălui sursele naturale de încălzire, dar și transportul căldurii dintr-un număr de procese. De asemenea, oamenii de știință au folosit observațiile privind schimbările în altitudinea suprafeței foii de gheață, capturate de NASA prin satelit. Vestul Antarcticii ascunde multe secrete și mistere ale vremurilor trecute.
Oamenii de știință au descoperit cea mai mare regiune vulcanică de pe Pământ, la doi kilometri de sub suprafața vastă a foii de gheață care acoperă această regiune. Proiectul, realizat de cercetătorii Universității din Edinburgh, a scos în evidență aproape 100 de vulcani, cu cel mai înalt nivel ca Eiger, potrivit The Guardian.
Studiul lor s-a bazat pe măsurătorilor făcute în anchetele anterioare, care au implicat folosirea radarului care penetrează gheața. După ce echipa a analizat rezultatele, s-a raportat un număr uluitor de 91 de vulcani necunoscuți anterior adăugați celorlalți 47 care au fost descoperiți în secolul trecut.
Acești vulcani recent descoperiți au înălțimea de 100 până la 3.850 de metri. Toți sunt acoperiți cu gheață, care uneori se află în straturi cu o grosime mai mare de patru km în regiune. Aceste vârfuri active sunt concentrate într-o regiune cunoscută sub numele de sistemul de rift vestic al Antarcticii.