Hidrogenul emis de erupțiile vulcanice ar putea întreține viața în Univers

Hidrogenul emis de erupțiile vulcanice ar putea întreține viața în Univers

Viața, așa cum o știm, depinde de poziția unei planete raportat la cea a Soarelui. Însă noile cercetări sugerează că această zonă favorabilă ar putea fi extinsă cu ajutorul vulcanilor.

Un grup de cercetători de la Universitatea din Cornell a analizat modalitatea în care activitatea vulcanică ar putea afecta atmosfera unei exoplanete. Ceea ce a descoperit este că hidrogenul emis de vulcani în timpul unei erupții ar putea extinde zona locuibilă cu aproximativ 30-60%, conform iflscience.com.

Combinarea hidrogenului cu alte gaze, precum vapori de apă și dioxid de carbon, ar putea genera suficientă căldură în atmosferă, cât să permită evoluția vieții. O planetă de dimensiunea Pământului poate reține hidrogenul în atmosferă pe parcursul a câteva milioane de ani, dar activitatea vulcanică continuă ar putea menține o densitate ridicată a acestui element chimic.

În acest context, dacă pe cele trei planete descoperite și identificate de NASA (care au fost catalogate ca fiind asemănătoare din punctul de vedere al atmosferei cu Pământul) se regăsesc vulcani, acest lucru ar putea fi un indiciu că avem de a face cu o zonă locuibilă. Aceștia au acordat, până în prezent, o importanță deosebită temperaturii de la suprafața planetei, dar și posibilitatea existenței unor oceane, însă prin intermediul studiului realizat de specialiștii de la Universitatea din Cornell, astronomii ar putea avea la dispoziție noi date care să le permită să clasifice cu mai multă precizie și dibăcie planetele care dețin un mediu capabil să susțină viața. În plus, cu ajutorul acestor date, o a patra planetă din sistemul TRAPPIST-1 ar putea fi luată în calcul de astronomi.

Hidrogenul este o altă proprietate importantă care este utilă în detectarea unui mediu propice desfășurării vieții. Acest element extinde atmosfera planetară, permițând în acest mod o mai ușoară analiză a sa. James Webb Space Telescope sau European Extremely Large Telescope sunt instrumente care vor putea fi folosite pentru a descoperi molecule de metan sau ozon, care ne indică existența vieții în cele mai simple forme ale ei.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: