Airbnb a devenit o platformă eficientă de spălat bani

de: Alexandru Puiu
28 11. 2017

Pentru mulți dintre noi, Airbnb reprezintă soluția când ești în căutarea unei case de vacanță la un preț accesibil. Alții, folosesc serviciul online pentru spălarea banilor.

Airbnb a plecat de la o premisă foarte bună în urmă cu aproximativ 9 ani. Te ajuta să-ți închiriezi o cameră din casă sau un apartament pentru a face niște bani în plus. Nici măcar nu a fost vorba de o idee de afacere pe termen lung. Era ca și cum pleci în vacanță două săptămâni și în acele două săptămâni îți închiriezi propria casă unor străini. Între timp, a ajuns să găzduiască pensiuni, hoteluri boutique și o serie de alte business-uri.

În orice caz, deși Airbnb a ajuns să includă o varietate semnificativă de locuințe, nu cred că se aștepta nimeni ca platforma să fie folosită pentru ilegalități. Cu toate acestea, conform celor de la The Daily Beast, Airbnb a devenit o soluție performantă de spălare a banilor.

Cel mai des, se pare că apelează la Airbnb hoții de carduri. Aceștia caută pe diverse forumuri gazde deschise la un parteneriat de spălare a banilor. Hoții rezervă o cameră și o achită cu cardul furat, dar nu se deplasează la locație. Gazda încasează banii și, contra unui comision pentru înregul proces virează o sumă de bani curați înapoi în contul celui care a inițiat tranzacția.

Mecanismul este foarte similar cu alte forme de ”combinații” menite să transforme carduri furate în bani curați utilizabili. Mulți hoți de carduri cumpără electronice de mare interes, precum iPhone-uri, pe care ulterior le vând la mâna a doua. Partea fascinantă este că, ”mafia” de pe Airbnb a ajuns deja să încheie înțelegeri pe termen lung cu proprietarii de locații, spălând sume între 1000 și 3000 de dolari dintr-un foc.

Oficialii Airbnb au lansat un comunicat pe marginea subiectului și au afirmat că folosesc o serie stufoasă de mecanisme pentru prevenirea fraudelor bancare. În teorie, cardurile furate nu prea ar trebui să poată fi folosite pe plaltforma online a companiei datorită sistemului 3D Secure de autentificare suplimentară a plăților, cu condiția ca respectivul sistem să fi fost activat de proprietarul cardului.