13 iun. 2016 | 16:30

WWDC 2016: ce pregătește Apple pentru dezvoltatori și utilizatori

FEATURE
WWDC 2016: ce pregătește Apple pentru dezvoltatori și utilizatori

WWDC 2016, adică Worldwide Developers Conference, conferința anuală a Apple în care se anunță noutăți legate de software, se ține în această seară, în San Francisco. Mai jos, am compilat toate informațiile pe care le-am găsit despre posibilele anunțuri de azi.

În primul rând, trebuie menționat că Apple nu are obiceiul să prezinte hardware la WWDC, așa că nu vă așteptați la iPhone 7 sau vreun nou iPad. Există câteva zvonuri privind un upgrade pentru MacBook-uri, dar este puțin probabil să se adeverească și, chiar dacă ar fi să vedem câteva Mac-uri actualizate, ar fi vorba despre schimbări minore, cum ar fi ceva mai multă memorie RAM.

WWDC este un eveniment dedicat platformelor software ale Apple, așa că vom afla vești despre iOS, OS X, watchOS și tvOS, dar și despre servicii precum Apple Pay.

iOS 10 la WWDC 2016

iOS 10 va fi vedeta acestui WWDC. Apple nu a mai introdus schimbări majore de la iOS 7 încoace și toată lumea se așteaptă ca iOS 10 să fie ceva mai mult decât o actualizare banală.

Deja am văzut pe internet câteva concepte, dar acestea au fost gândite de fani Apple, nu de oameni din interiorul companiei, așa că sunt șanse mici să le vedem implementate. Unul dintre ele, realizat de Federico Vittici, de la MacStories și designerul Sam Beckett, ne arată un Control Center personalizabil. Această componentă importantă a sistemului de operare ar fi subit și mai utilă dacă fiecare dintre noi și-ar putea pune acolo scurtăturile care sunt importante pentru el, nu doar cele predefinite.

O altă funcție interesantă ar fi Dark Mode, inspirată din Night Mode de pe Android N. Aceasta îți permite să schimbi culorile de pe ecran printr-o singură atingere pentru a-ți face viața mai ușoară pe timpul nopții când vrei să stai pe Facebook sau să citești niște email-uri.

Într-un alt concept, publicat pe site-ul Phone-Tricks.com, artistul și-a imaginat cum ar fi să dai un swipe în jos în App Store pentru a începe actualizarea tuturor aplicațiilor. O funcție similară e aplicată și mesajelor text. iPhone-Tricks prezintă și un mod întunecat numit, de data asta, Light Mode. Ar mai fi de menționat și notificările personalizate, care vin cu culori diferite în funcție de aplicația de unde provin, astfel încât să îție fie ușor să le distingi, precum și widgeturile de pe ecranul de blocare.

Trecând peste aceste două concepte, care s-ar putea să nu aibă mare lucru în comun cu realitatea, există câteva zvonuri care s-ar putea materializa.

Când spui iOS, spui automat și Siri, iar asistentul virtual al Apple s-ar putea să beneficieze de cea mai multă atenție în timpul WWDC 2016. Mai exact, se presupune că Apple va lansa un SDK pentru Siri, fapt care le-ar permite dezvoltatorilor să facă funcții ce pot fi accesate cu ușurință de către Siri. Până acum, Siri funcționa la capacitate maximă doar cu aplicațiile proprii Apple, dar acest lucru s-ar putea schimba odată cu iOS 10.

Odată cu acest SDK, Siri ar putea primi și o funcție de mesagerie vocală. Practic, apelurile la care utilizatorii nu vor putea răspunde vor fi preluate de asistenul Apple, înregistrate și apoi transcrise. Serviciul ar fi în stare să ofere și motive concrete apelanților în funcție de context. De exemplu, Siri ar putea spune automat că ești într-o întâlnire dacă în calendar ți-ai programat o întrevedere de afaceri și nu vrei să fii deranjat. Pentru asta, în urmă cu câteva luni, Apple a achiziționat alt startup concentrat pe inteligență artificială, numit VocalIQ, a cărui tehnologie de recunoaștere a discursului va fi, cel mai probabil, folosită pentru a îmbunătăți interacțiunile cu Siri, deja celebrul asistent virtual al Apple.

O funcție foarte așteptată, dar care nu ține de Siri, este cea care le va permite utilizatorilor să scape de aplicațiile preinstalate. Noi indicii descoperite în iTunes ar sugera faptul că gigantul din Cupertino le va permite posesorilor de iPhone să ascundă aplicațiile stoc de la Apple. Desigur, acestea nu vor putea fi șterse, însă soluția respectivă ar fi oricum preferabilă includerii tuturor acestora într-un folder separat.

Tot legat de iOS 10, am putea să vedem o aplicație pentru muzică ușor modificată, dar și o aplicație pentru fotografii cu ceva mai multe funcționalități și mai bine integrată cu sistemul 3D Touch.

OS X 10.12 la WWDC 2016

Cu toate că OS X, sistemul de operare pentru Mac și Macbook nu a primit o actualizare consistentă în 2015, posesorii de astfel de computere s-ar putea să aibă o surpriză la WWDC 2016.

În primul rând, trebuie menționat că OS X 10.12 s-ar putea numi macOS. Dezvoltatorul Guilherme Rambo a găsit, la o analiză atentă a componentei FlightUtilities.framework din cel mai recent update la OS X, denumirea macOS. Potrivit 9to5mac, aceasta ar putea înlocui numele OS X, folosit de Apple pentru sistemul de operare de pe computerele sale. Schimbarea de nume ar avea logică, având în vedere că celelelate sisteme de operare sunt denumite după același tipar. Cu toate astea, trebuie specificat faptul că menționarea ”macOS” în backend-ul actualizării nu e neapărat un semn clar de rebranding.

O altă veste importantă legată de OS X 10.12 la WWDC 2016 ar putea fi legată de Siri. Mai exact, Apple ar implementa Siri și pe dispozitivele care rulează OS X. Acum avem parte de o nouă dovadă a acestui lucru. În cazul în care sunteți curioși în legătură cu sosirea asistentului personal de la Apple și pe OS X, trebuie să știți că avem de-a face acum cu o serie de screenshot-uri foarte interesante. În cadrul acestora, putem vedea foarte clar numele Siri și o pictogramă specifică software-ului incluse în interfața de utilizare. După cum era de așteptat, pictograma se află în secțiunea inferioară, alături de celelalte, în timp ce numele ar fi poziționat în meniul superior.

Imaginile au fost primite de către publicația MacRumors, care susține că sursa ar fi una de încredere, deși nu știm exact despre cine este vorba. Mai mult decât atât, Apple le-ar putea oferi utilizatorilor și posibilitatea de a activa Siri prin comanda voaclă ”Hey Siri”. Feature-ul însă, va fi dezactivat inițial, iar toți cei care vor dori să beneficieze de el vor fi nevoiți să-l activeze din setări. Slashgear susține că Siri pe OS X va putea, printre altele, să efectueze căutări pe net, să traducă texte și să creeze evenimente în calendar.

 

 tvOS 2 și watchOS 3 la WWDC 2016

tvOS, sistemul de operare pentru cutiuța Apple TV, și watchOS, sistemul de operare pentru Apple Watch, vor primi versiuni noi la WWDC 2016, însă nu avem foarte multe informații privind ce noutăți ar putea aduce.

Având în vedere ce știm despre iOS 10 și OS X 10.12, ne putem aștepta la o mai bună integrare a Siri și o schimbare ușoară de design, care să se potrivrească cu modificările care vor fi făcute sistemelor pentru telefoane, tablete și computere.

Știm că de la 1 iunie, Apple le cere dezvoltatorilor de aplicații să facă programe native pentru watchOS și Apple Watch, așa că e posibil să auzim mai multe despre acest plan. Aplicațiile native funcționează mai bine și se deschid mai rapid decât cele care au nevoie de conexiunea cu telefonul, iar watchOS 3 s-ar putea dovedi un sistem de operare ceva mai rapid.

Alte servicii Apple la WWDC 2016

Pe lângă sistemele de operare enumerate mai sus, Apple mai are și o serie de servicii pe care ar urma să le actualizeze în viitorul apropiat.

Astfel, Apple Pay ar putea fi integrat în browserul Safari, astfel încât posesorii de produse Apple să poată plăti folosind serviciul Apple atunci când găsesc produse pe care și le doresc și în magazinele online. Autentificarea s-ar face, în cazul iPhone și iPad, prin intermediul senzorului de amprentă Touch ID, iar Macbook-urile s-ar folosi de funcția Continuity pentru a face autentifcarea în același mod, din telefon. Apple ar putea și oferi opțiunea de a transfera diverse sume prin SMS, prin apeluri,  emailuri, chiar și evenimente din calendar.

Serviciul de stocare iCloud ar putea primi un upgrade de securitate, având în vedere conflictul cu FBI. Mai exact, backupurile utilizatorilor ar putea fi criptate și nimeni în afară de utilizator, nici măcar Apple, nu ar putea trece de acea criptare.

La WWDC 2016 s-ar putea bucura și utilizatorii de Android. Potrivit unor zvonuri, iMessage, platforma de chat construită de Apple, ar putea ajunge și pe terminalele cu Android. Totuși, având în vedere că informația nu vine de la o sursă verificată, nu știm care sunt șansele ca acest zvon să se adeverească.

WWDC 2016 începe la ora 20.00, iar conferința va putea fi urmărită pe site-ul Apple.com de către posesorii de iDevices, dar și de utilizatorii de Windows 10, prin intermediul browserului Edge.