ForcePhone ar putea aduce experiența 3D Touch pe orice smartphone

Dacă o nouă tehnologie intitulată ForcePhone va reuși să fie implementată la scară largă prin aplicații software, vom avea parte cu toții de experiența utilizării unui smartphone cu ecran sensibil la presiune.

Un atu important al iPhone 6S și 6S Plus la momentul lansării a constat în introducerea tehnologie 3D Touch. Practic, prin detectarea nivelului de presiune cu care un utilizator apăsa pe ecranul telefonului, se puteau acționa meniuri contextuale, într-o manieră foarte similară cu click dreapta pe computer. De asemenea, respectivul eveniment a dat startul unui întreg trend și este doar o chestiune de timp până când mai mulți producători de telefoane or introduce tehnologii similare în propriile aparate.

Unul dintre motivele pentru care nu vedem în piață mai multe smartphone-uri cu 3D Touch ar putea avea legătură cu costurile de producție aferente implementării la scară largă a unor noi senzori împreună cu aplicații software aferente. Alternativa ar putea fi o soluție exclusiv software dezvoltată de un grup de ingineri de la Universitatea din Michigan.

Intitulată ForcePhone, noua tehnologie demonstrată în clipul de mai sus funcționează într-un mod foarte creativ și s-ar putea să dea rezultate într-o manieră cât se poate de autentică. Fără nici un fel de hardware suplimentar, ForcePhone se bazează pe difuzorul și microfonul pe care le aveți deja în telefon.

Practic, o aplicație generează un sunet pe o frecvență de 18 kHz, ce nu poate fi auzit de urechea umană, dar este perceput de microfonul smartphone-ului. În momentul în care apăsați pe ecran, frecvența sunetului va fi influențată și se va schimba proporțional cu nivelul de forță pe care îl aplicați.

,,Introducerea de senzori scumpi și mari în smartphone-uri poate rezolva orice problemă am rezolvat noi, dar costul suplimentar și instalarea laborioasă nu permite producătorilor de telefoane să facă acest lucru. Soluția noastră pe bază de sunete, completează acest gol, oferind funcționalitatea fără modificări hardware. Totul se rezumă la software.” Yu-Chih Tung, unul dintre indivizii responsabil de acest proiect a sintetizat foarte bine inteția din spatele noului concept. Rămâne să-l vedem demonstrat live la MobiSys în Singapore în perioada 27 – 29 iunie.

Alexandru Puiu
09:07 27.05.2016
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video