UE Boom 2 și UE Roll – poate cele mai deștepte boxe Bluetooth

de: Alexandru Puiu
08 02. 2016

Interacționez deja de câțiva ani cu boxe Bluetooth mai mici sau mai mari, mai impozante sau impresionante, dar UE Boom 2 și UE Roll sunt mai deștepte decât toate.

În mare parte, boxele Bluetooth, ca funcționalitate, sunt la fel. Le conectezi la telefon, tabletă sau orice alt player audio cu conectivitate Bluetooth și asculți muzica preferată. Dacă ai noroc, aceeași boxă mai integrează și un microfon pentru a-ți oferi posibilitatea de a o folosi ca dispozitiv de teleconferință. Astfel, dacă te sună cineva, nu mai trebuie să stai cu telefonul la ureche ci apeși pe unul dintre butoanele de pe boxă pentru a iniția apelul. În teorie, mai există mici variații pe partea de opțiuni incluse într-o boxă Bluetooth, dar prea puține pot fi considerat cu adevărat gadgeturi smart. Cu excepția sau mai bine zis excepțiile de la regulă am avut ocazia să interacționez de câteva săptămâni și poartă numele de UE Boom 2 și UE Roll. Prima este vârful de gamă actual al celor de la Ultimate Ears, iar a doua este varianta cea mai accesibilă pe care o are în portofoliu compania deținută de Logitech încă din 2008.

UE Boom 2 și UE Roll – combinația dintre hardware și software

Boxele Bluetooth ale Ultimate Ears au multe în comun, dar cea mai importantă particularitate este că nu vorbim de produse ieftine. Indiferent pentru care model optați, acestea nu au fost gândite ca soluții de compromis, ci ca produse care să sune bine, să fie surprinzător de rezistente la intemperii și să ofere un grad unic de flexibilitate prin intermediul aplicațiilor de mobil.

Înainte de a insista pe partea cu aplicațiile de smartphone, care de altfel m-a încântat cel mai mult, merită să detaliem un pic ce face fiecare dintre cele două boxe. Ca și materiale folosite la construcție, ambele par a avea o combinație de silicon sau cauciuc, împreună cu material textil. UE Boom 2, pe lângă faptul că este vârful de gamă al celor de la Ultimate Ears, este considerat la nivel global unul dintre cele mai capabile dispozitive din acest segment de piață, cu o medie calculată foarte bine între portabilitate și putere audio. Este de forma unui tub cu diametrul de 67 milimetri și o înălțime de 180mm. Certificată IPX7, Boom 2 este rezistentă la apă de până la un metru adâncime timp de 30 de minute, fiind perfectă mers la plajă sau sesiuni extinse de audiție pe marginea piscinei fără emoții.

Conform specificațiilor, poate reda un volum maxim de 90 dBA cu o plajă de frecvențe între 90Hz și 20 KHz. Datorită construcției neconvenționale, poate reda sunet la 360 de grade în jurul ei prin intermediul a patru difuzoare, două drivere active de 45mm și și două radiatoare pasive pentru joase de 45 x 80mm. Promite o autonomie de 15 ore, iar din experiența mea, puteți fără probleme să o folosiți intermitent în cea mai mare parte a 3-4 zile fără nici un fel de emoții. Cu încărcătorul original se încarcă în 2,5 ore și, partea cea mai bună este că folosește o mufă microUSB pentru alimentare. Astfel nu trebuie să aveți emoții în cazul în care pierdeți încărcătorul. Suportă împerecherea prin NFC și ține minte până la 8 dispozitive Bluetooth. Dintre care, poate reda simultan muzică din două aparate. În plus, vă puteți conecta telefonul sau tableta la două boxe UE Boom 2 în același timp pentru a reda sunet în format stereo, dar acest aspect îl voi detalia la secțiunea software.

UE Roll este semnificativ mai mică decât UE Boom 2, dar face o treabă foarte bună la a vă umple o cameră cu sunet puternic. Este de forma unui disc cu diametrul de 135mm și o înălțime de 40mm. Greutatea totală este de 330 grame. De asemenea certificată IPX7, nu are probleme la a fi scufundată în apă. Plaja de frecvențe redată este între 108 Hz și 20 KHz la o putere maximă de 85dBA. La interior ascunde un driver de 5,1 centimetri pentru medii și joase împreună cu două tweetere pentru înalte de 1,9 centimetri. Autonomia specificată este de până la 9 ore și se încarcă în 5,5 ore. Precum Boom 2, ține minte 8 dispozitive Bluetooth conectate anterior și se poate conecta simultan la două aparate de pe care să redea conținut audio.

UE Boom 2 și UE Roll – magia stă în aplicații

Pentru a profita la maxim de ce vă poate oferi orice boxă de la Ultimate Ears, aveți nevoie de aplicațiile pentru iOS și Android. Acestea poartă numele de UE Boom și UE Roll și sunt disponibile gratuit în Apple AppStore sau Google Play. În altă ordine de idei, dacă nu vreți să aveți acces la funcții avansate sau nu folosiți un iDevice sau Android, oricare dintre boxe funcționează și fără aplicațiile de mai sus. Pentru împerechere, țineți apăsat 5-10 secunde butonul dedicat pentru Bluetooth de lângă cel de Power și, după ce se vor auzi niște sunete de tobe pentru a marca inițierea procesului de împereche, vă puteți conecta fără probleme la oricare dintre ele.

După instalarea aplicațiilor și conectarea la oricare dintre boxe, la prima rulare a programului, boxa vă va fi recunoscută și ilustrată cu culoarea ei adevărată. Având în vedere că puteți achiziționa UE Boom 2 în șapte culori și UE Roll în șase culori, e un gest drăguț ca respectiva culoare să ajungă și în aplicația de mobil.

Pe prima pagină a aplicației, în partea de jos, aveți un egalizator. Pe lângă o serie de preseturi din care puteți alege pentru a accentua frevențele joase – Bass Jump sau pentru a pune accent pe vocea artistului, în cazul în care știți ce faceți sau, pur și simplu, vreți să experimentați, veți fi cu siguranță încântați de meniul Custom. Aici, printr-un egalizator cu cinci benzi puteți ajusta cu precizie modul în care vreți să se audă boxa. Tot din meniul de jos, puteți fixa o alarmă zilnică sau o singură dată. În ceea ce privește melodia cu care veți face ochi dimineața, aceea poate fi din colecția voastră de muzică offline sau poate fi ultima melodie redată din serviciul vostru de streaming favorit, indiferent dacă este vorba de Zonga, Google Music, Deezer sau orice altceva. Din experimentele mele, a funcționat perfect de fiecare dată, deși ar fi recomandabil să vă asigurați că boxa are baterie înainte să o folosiți pentru așa ceva. Alarma poate fi oprită tot din aplicație. În spatele butonului More, puteți modifica numele boxei la secțiunea Bluetooth și alți câțiva parametri, precum limba folosită la notificări.

Double up este primul buton din stânga jos și unul care mi se pare cel mai util și unic. Dacă veți face un efort financiar pentru a achiziționa două boxe UE, cum am avut eu ocazia să testez, acestea poate fi interconectate pentru a reda aceeași melodie, fiindu-vă mult mai ușor să umpleți o casă cu muzica voastră favorită. În cazul în care ambele boxe sunt de același tip, puteți opta chiar și pentru emiterea unui canal stereo, stânga sau drepta pe una dintre ele și a celuilalt canal pe cealaltă. Cum eu am avut două diferite, un UE Boom 2 și UE Roll, aceeași sunete sau auzit din fiecare. Chiar și în aceste circumstanțe efectul este impresionant și neobișnuit pentru momentele în care asculți muzică pe Bluetooth.

Procesul de împerechere este relativ simplu. Conectați-vă la prima boxă, porniți aplicația și apăsați pe Double Up. Acum, veți fi invitați să porniți a doua boxă și să apăsați scurt, timp de una-două secunde pe butonul de împerechere Bluetooth. Pe ecran va fi afișat un mesaj – Doubling Up iar în câteva secunde, orice veți reda din orice aplicație se va auzi din ambele surse. Pentru echilibru, volumul poate fi fixat diferențiat pe fiecare dintre boxe, fie folosind butoanele masive marcate + și – de pe boxe sau aceleași butoane de pe boxele ilustrate în aplicația de mobil. Puteți împerechea două boxe Bluetooth UE și fără aplicație. Trebuie doar să țineți câteva secunde pe butonul de Bluetooth și + pe boxa ce redă muzica, imediat după, apăsați de două ori pe butonul de Bluetooth de pe a doua boxă. Din nou, trebuie să așteptați câteva secunde pentru finalizare procesului.

La fel de interesantă din punctul meu de vedere este o funcție intitulată Block Party. Odată activată din interiorul aplicației printr-un swipe de la dreapta la stânga pe poza boxei, veți întâmpina un + supradimensionat. Apăsați pe plus, și alte două dispozitive, telefoane, tablete, etc, cu sau fără aceeași aplicație instalată, se vor putea conecta la boxă. Astfel, până la trei persoane pot reda, pe rând, melodii pe UE Boom 2 și UE Roll. Avantajul celui care are aplicația instalată constă în posibilitatea de a pune oricare din surse pe pauză și de a continua redarea în funcție de preferință. Block Party se încheie tot din aplicație.

UE Boom 2 și UE Roll – cum se aud

Cei de la Logitech nu au avut nici o problemă în a lansa boxe puternice și cu un grad sporit de portabilitate. Cu toate acestea, divizia lor independentă Ultimate Ears face o treabă și mai bună la acest capitol, fapt reflectat de altfel și în prețul produselor.

Să începem cu cea mai ieftină dintre ele, UE Roll costă aproximativ 600 lei în România. Prin natura designului și a dimensiunii sale, poate fi agățată cu ușurință de un ghiozdan în deplasări, dar stă la fel de bine lângă pat pe o noptieră. În privința sunetului, impactul inițial este remarcabil și, cu siguranță, disproporționat vizavi de dimensiune. Se aude mult mai tare decât ați crede, în mod inevitabil. La capitolul detalii, calitatea audio este foarte bună, dar la un momentdat intră în ecuație limitări date de legile fizicii. Mă refer aici la niște frecvențe joase care nu sunt foarte impozante, mai ales când vă jucați la un volum maxim sau apropiat de maxim. Se va simți un vibrato puternic pe orice suprafață poziționați boxa, specific basului puternic, dar veți fi tentați să dați un pic mai încet și e normal. În materie de rock cu multe instrumente, s-ar putea de asemenea să nu simțiți o separare a instrumentelor foarte bună, dar, din nou, e de așteptat. În altă ordine de idei, pe medii și înalte, sunetul emis e spectaculos. Frecvențele de chitară te ung pe suflet, mai ales dacă aveți o fascinație pentru country, iar muzica R&B sau Blues cu accent pe voce, este de asemenea o încântare. Dintr-un punct de vedere, se aude nenatural de bine, iar distorsiunile, chiar și la volum maxim, în funcție de genul muzical pot fi trecute ușor cu vederea.

Am avut pretenții mari pe UE Boom 2 și în proporție de 95% nu mi-au fost dezamăgite. Este într-adevăr genul de boxă care îți umple o cameră fără emoții și fără compromis la calitate. Are un preț foarte apropiat de 1000 lei pe piața locală, dar se vede că joacă în topul creațiilor din această gamă, alături de Bose SoundLink Mini 2 sau Bowers & Wilkins T7 sau Bang & Olufsen BeoPlay A2, chiar dacă acestea din urmă sunt de aproape două ori mai mari și mai grele. Am folosit pentru test o colecție cât se poate de variată de melodii, pentru a surprinde combinații cât mai diverse de frecvențe și genuri muzicale, de la Rock și Pop, până la Blues, Hip Hop sau Clasică. Tentația constantă a fost să dau mai tare, decât mai încet, pentru simplul fapt că fidelitatea te încântă.

Rage Against The Machine – Know Your Enemy mi se pare perfectă pentru teste deoarece începe cu doar tobe și chitară, iar odată cu creșterea ritmului este introdusă chitara bass și vocea agresivă. UE Boom a făcut față cu brio, la volum maxim făcându-te să pui mâna pe perete să vezi dacă nu vibrează. Vibra. Dirty Diana de la Michael Jackson se joacă de asemenea cu simțurile tale prin prisma treble-ului strident redat cu precizie și a vocii care iese în evidență cu fiecare notă. Dacă vrei să ți se facă pielea găinii, ascultă Rise up de la Andra Day sau Te iubesc de la Alexandrina. Rareori ai auzit un artist atât de ,,lângă tine”. Earned it de la The Weekend este un test perfect pentru frecvențele joase, iar cu modul Bass Jump activat din egalizatorul aplicației UE Boom a fost parcă și mai clar. Rhapsody in Blue the la Gershwin interpretată de The London Festival Orchesta sursa muzicii va fi greu de identificat, efectul de 360 de grade fiind cel mai evident pe astfel de material. Același sentiment l-am trăit șie Rapsodia Româna nr.1 de George Enescu. Sunetul te învăluie pur și simplu cu o combinație perfectă de instrumente pe care le identifici cu ușurință într-un spațiu virtual. As minți să nu spun că Looking to closely de la Fink a avut o chitară bass redată într-un mod mai autentic decât pe UE Boom 2. Te gâdilă pe suflet. Până și Bagabonții 99 de la Paraziții se aude exact cum trebuie la orice nivel de volum. Lily was here de la David Stewart cu Candy Dulfer este o altă experiență pe care ar fi bine să o trăiți pentru a înțelege exact ce poate UE Boom 2 sau pentru a vă convinge prietenii de ce ați dat atât de mult pe o boxă Bluetooth.

Pentru comparație am folosit un Bose Soundlink Mini 2. Trecând peste faptul că Boom 2 este rezistentă la apă și pare mult mai andurantă pe termen lung decât creația celor de la Bose, mă voi referi aici doar la experiența de audiție. Las la o parte și faptul că Boom 2 are un avantaj enorm derivat din aplicația de mobil omonimă. Din start, sunetul emis de UE Boom 2 a fost mai puternic și poate un pic mai natural. Soundlink Mini 2, în schimb, are un bass mai puternic și un pic mai curat, chiar și când este la volum maxim și vibrează masa pe care este pusă. De aici, devine o chestiune de gust, unii preferând frecvențele joase. Pe de altă parte posesorii de Boom 2 pot ajusta un pic acest detaliu prin software. La spațialitatea instrumentelor, experiența mi s-a părut similară, dar UE Boom 2 are un avantaj când vine vorba de umplerea unei camere cu zgomot datorită construcției tubulare ce facilitează distribuția sunetului la 360 de grade. Din cauza construcție clasice, Bose Soundlink Mini 2 se aude un pic mai bine când este pusă în fața unui perete, nu în mijlocul unei camere precum Boom 2. Per ansamblu, în opinia mea, pentru iubitorii de rap și rock aș recomanda Soundlink Mini 2, în timp ce fanii muzicii House, Pop și Dance sunt mai câștigați cu Boom 2.

De ce ai dat atâția bani pe o boxă Bluetooth?

Există boxe Bluetooth a căror valoare începe de la 50 de lei. La polul opus, Beoplay A2 se apropie destul de mult de 2000 de lei și vorbim tot de o boxă portabilă, menită să o plimbi prin casă sau să o iei cu ușurință în deplasare. UE Boom 2 și UE Roll nu sunt nici pe departe accesibile, dar acest lucru se reflectă totuși în funcționalitate, nu doar în brand sau design. Dacă aveți o ureche muzicală și vă doriți ca sesiunile de audiție să fie apropiate de ceea ce a intenționat artistul în momentul în care a creat acele melodii, sfatul meu ar fi să faceți un efort și să cumpărați o asemenea boxă. În contextul în care aceste gadgeturi sunt rezistente la apă, vin cu firmware upgradabil și oferă o flexibilitate deosebită prin prisma aplicațiilor de mobil, investiția va fi una pe termen lung. Acesta nu este genul de dispoztiv pe care îl schimbi în fiecare an și nici măcar la doi ani.