Mit combătut: telefoanele mobile nu cauzează cancer

de: Andrada Bonea
07 05. 2016

Pentru majoritatea dintre noi, viața e imposibil de imaginat fără smartphone. Și pentru că îl folosim atât de mult, era firesc să apară și mituri legate de pericolele pe care le ridică.

Totuși, rezultatele unui studiu efectuat de cercetătorii australieni demontează unul dintre cele mai importante mituri: telefoanele mobile nu au nicio pondere în creșterea numărului de bolnavi de cancer. Oamenii de știință au analizat date adunate între anii 1982 și 2013, încercând să stabilească dacă utilizarea telefoanelor are vreo legătură cu cancerul la creier. Desigur, un singur studiu nu e suficient pentru a da un verdict, dar e o dovadă relevantă.

Potrivit lui Chris Mills de la Gizmodo, s-a remarcat o creștere a ratei cancerului în cazul bărbaților, dar nu a fost nicio diferență notabilă în cazul femeilor, rezultatul fiind în acord cu cele generate de studiile precedente asupra acelui subiect. Cercetătorii concluzionează, la finalul studiului publicat în Cancer Epidemiology, că nu e nicio creștere a incidenței cancerului cerebral compatilă cu utilizarea sporită a telefoanelor mobile.

Au fost examinați 19.858 bărbați și 14.222 femei, iar în cazul lor, s-a remarcat că rata cancerului a crescut în cazul celor cu vârste cuprinse între 70 și 84 de ani. Partea bună e că desfășurarea lui pe o periadă atât de îndelungată cuprinde exact anii în care telefoanele mobile au început să prindă avânt, până la apogeul lor. Dar, după cum spuneam, sunt multe variabile și influențe de luat în considerare, așa că sunt necesare cercetări adiționale, pentru a stabili cu precizie dacă aceste gadgeturi nelipsite din viețile noastre au vreo influență negativă.

Un studiu precedent a arătat că există, totuși, o legătură între dispozitivele moderne și cancerul de piele. Dispozitivele precum tabletele, telefoanele și laptopurile pot reflecta lumina ultravioletă de la soare, crescând totodată expunerea utilizatorilor la cancer, după cum o arată un nou studiu. „Aceste dispozitive sunt utilizate pentru comunicare și entertainment, așa că e destul de ușor să treci cu vederea proprietățile lor reflectorizante”, a spus Mary E. Logue de la Universitatea New Mexico din Albuquerque, unul dintre autorii studiului, citat de Yahoo! Tech.