06 mai 2016 | 16:49

”Înfometarea” cancerului pare cea mai sigură metodă de a-l combate

ȘTIINȚĂ
”Înfometarea” cancerului pare cea mai sigură metodă de a-l combate

Eradicarea cancerului este visul oricărui cercetător și una dintre cele mai dificile sarcini ale oamenilor de știință de pretutindeni.

Totuși, pe zi ce trece pare că ne apropiem spre acel rezultat și auzim tot mai des despre descoperiri importante în bătălia cu tumorile.

Cea mai recentă face referire la ”înfometarea cancerului” și vine de la cercetătorii australieni. O echipă de la Australian National University din Canberra a anunțat că au reușit să blocheze ruta de aprovizionare prin care celulele canceroase obțin substanțe nutritive. Fără acei nutrienți, celulele canceroase nu se pot dezvolta.

Profesorul Stefan Broer a identificat porțile prin care celulele maligne se hrănesc cu glutamină și a constatat că, după închiderea lor, celelule aproape și-au oprit creșterea. Descoperirrea ar putea revoluționa chimioterapia și ar putea salva vieți. „Acest lucru ar trebui să ducă la o chimioterapie cu efecte secundare mult mai puțin grave, deoarece celulele normale nu folosesc glutamina ca material de construcție”, a declarat Broer într-un comunicat dat publicității vineri. „Celulele albe, cruciale în sânge, care sunt distruse de actualele tratamente, ar putea fi protejate și s-ar putea evita pierderea părului cauzată de chimioterapie”, a mai spus specialistul, potrivit Agerpres.

Cercetătorul susține că metoda sa ar putea fi folosită pentru a opri creșterea a sute de tipuri diferite de cancer. Echipa a găsit, inițial, o altă poartă de acces pentru glutamină, dar blocarea aceleia nu a avut niciun efect. Abia după închiderea celei de-a doua porți s-a produs încetarea creșterii.

„Am dezvoltat un set de teste care fac foarte ușor procesul determinării dacă un medicament țintește transportatorii de glutamină”, a precizat sursa citată. „Acest lucru înseamnă că putem seta roboții să lucreze și că vom testa zeci de mii de medicamente pe parcursul următorilor un an sau doi ani”, a mai spus Broer citat de agenția Xinhua.