Cum primești mai repede cel mai nou Android și cât de bine stau iOS și Windows Phone

de: Bogdan Cristea
26 03. 2015

Din cauza ecosistemului complex, un număr mare de utilizatori cu telefoane noi descoperă că nu au acces la cea mai nouă versiune a unui sistem de operare.

Din păcate, în ziua de azi există foarte mulți oameni care nu au acces la cele mai noi versiuni ale sistemelor de operare pe care le utilizează. Acest lucru este valabil atât pentru Android, cât și pentru iOS și Windows. Deși Windows Phone și iOS se pot lăuda cu rate de adopție relativ mari (aproximativ 57% în cazul primului și 72% în cazul celui de-al doilea), situația utilizatorilor Android este diferită. Conform celor mai noi statistici, Android 5.0 Lollipop, lansat în urmă 3 luni, rulează acum pe 1,6% din dispozitivele Android.

Într-adevăr, este relativ nou și suntem conștienți, de asemenea, că sunt mult mai multe dispozitive Android decât iOS și Windows Phone la un loc. Dar 1,6% este o rată scăzută, indiferent felul în care privim situația. De ce se întâmplă acest lucru?

Cel mai popular sistem de operare

Când vine vorba de Android, sunt atât de multe entități aflate între varianta stoc eliberată de Google și utilizatorul de rând, încât este de mirare că Android 4.4 KitKat se află acum pe aproximativ 40% din toate gadgeturile. După cum scriu și cei de la How-To-Geek, Google nu poate scoate pur și simplu o versiune care rulează pe absolut fiecare dispozitiv Android. Fiecare producător în parte trebuie să actualizeze driver-ele pentru ca acel sistem de operare să poate funcționa alături de hardware-ul lor.

Mai există de asemenea și problema timpului scurs până când operatorii încep livrarea sistemului de operare, însă lucruri de acest fel se petrec mai ales în Statele Unite. De menționat este că Apple poate sări peste operatori, în timp ce producătorii de telefoane Android nu își permit acest lucru. Hardware-ul slab poate fi și el un impediment atunci când vine vorba de compatibilitatea unui telefon cu un sistem de operare apărut recent, dar aceasta pălește în comparație cu chestiunea modificărilor aduse de fiecare producător în parte.

Atunci când apare un ”nou Android”, fiecare producător își include propria interfață de utilizare pentru a ”diferenția produsul de restul celor de pe piață”. Iar, după cum probabil știți deja, de multe ori aceștia aleg să nu depună efort pentru a actualiza modelele mai vechi. Motivele sunt evidente: din punct de vedere al specificațiilor, acelea au fost depășite, iar în acest fel se vrea încurajarea clienților să cumpere cele mai noi telefoane.

iOS și Windows Phone nu stau mult mai bine

Deși ratele de adopție pentru cei mai importanți doi concurenți ai lui Android, există probleme serioase și în cazurile lor. Să ne uităm puțin la iOS. Apple se laudă cu o rata de adopție de circa 72%, însă iPhone-urile mai vechi nu au parte de aceeași experiență. Cu cât modelul este mai vechi, cu atât se mișcă mai greu.

Despre Windows, numai de rău din acest punct de vedere. Microsoft a făcut o mișcare extrem de controversată atunci când s-a trecut de la Windows 6 la Windows 7 fără ca vreun dispozitiv să fie actualizat. Dintr-odată, toți cei cu Windows 6 s-au trezit lăsați în urmă, știind că nu vor putea face vreodată upgrade-ul. Și Microsoft nu s-a oprit aici. Același lucru l-au pățit toți cei care avea Windows 7 atunci când s-a făcut trecerea către Windows 8.

Custom ROM-urile pot fi soluția perfectă

Atunci când producătorul te dezamăgește, un custom ROM te poate salva. Pentru majoritatea dispozitivelor de pe piață există custom ROM-uri acum, software ce a fost creat de diverși utilizatori pe baza codului sursă pentru câte un model de telefon. Pentru aproape orice telefon care nu a primit ultima versiune Android, există un custom ROM ce poate fi descărcat de pe forumul XDA Developers. Printre cele mai cunoscute custom ROM-uri din prezent se numără CyanogenMod, Paranoid Android, AOKP, SlimBean și CarbonRom.

Cum poți primi cele mai noi versiuni

Flagship-urile sunt printre cele mai simple metode prin care vă puteți asigura că, pentru o perioadă de timp, veți primi actualizări la cea mai nouă versiune a sistemului de operare, fie că este vorba de Android, iOS sau Windows Phone. De asemenea, peste câțiva ani, atunci când telefonul nu va mai fi compatibil, poți fi sigur că există unul sau mai mulți developeri de treabă pe XDA care nu au uitat de gadgetul tău preferat.

Dispozitivele Nexus sunt cele mai indicate dacă vreți atât performanțe remarcabile din partea telefonului, cât și actualizări rapide. Telefoanele și tabletele Nexus sunt produse de către Google în colaborare cu o altă companie care nu are voie să implementeze decât o variantă stoc de Android furnizată de către Google. Astfel, dacă vreți o experiență Android ”autentică” alături de hardware de top, nu puteți să dați greș cu telefoanele Nexus.

Nexus 6 are un ecran de 6 inci și este la limita dintre un phablet și o tabletă de 7 inci. Are poate cel mai bun hardware pe care ți l-ai dori, cu un procesor Qualcomm Snapdragon 805 cu patru nuclee la 2,7GHz, o memorie RAM de 3GB și spațiu de stocare de 32 sau 64GB. Camera foto este de 13 megapixeli și are stabilizare optică. Bateria este de 3.220 mAh, iar ecranul completează acest dispozitiv cu o rezoluție Quad HD de 2.560×1.440 pixeli. Îl poți achiziționa de aici.

Android One a fost lansat cu ceva timp în urmă, debutând și în țara noastră prin modelul Karbonn Sparkle V. Android One este  folosit de Google pentru a atrage clienți din zona în care are succes Lumia 520 (și altele similare) pe platforma Windows Phone.

Oferind actualizări în măsura în care le suportă hardware-ul, Google și partenerii pentru Android One se asigură că rezolvă principala cauză care a dus la fragmentarea din prezent. Telefoanele vor fi ieftine, iar americanii se ocupă de actualizări, discutând și cu partenerii în ceea ce privește dotarea hardware a dispozitivelor.

Există deci o soluție pentru oricine vrea să aibă constant acces la cele mai noi versiuni ale unui sistem de operare. Depindă, însă, de bugetul fiecăruia care dintre cele trei de mai sus va fi aleasă.