Sony Xperia Z3+ – nu aduce suficiente în plus [REVIEW]

de: Ștefan Neculai
15 09. 2015

Sony Xperia Z3+ a fost lansat în primăvara acestui ani, inițial sub numele de Z4, dar japonezii și-au dat seama că nu au venit cu nimic nou, așa că au decis ca în restul lumii, „noul” lor telefon să treacă sub numele de Z3+.

Sony se confruntă cu ceva probleme în ultimul timp și parcă pur și simplu nu mai pot ține pasul cu dezvoltarea tehnologiei, iar Xperia Z3+ este doar una dintre dovezi. Produsele lor nu mai au efectul wow de altădată, așadar, și popularitatea companiei a scăzut.

Față de predecesorul său, Sony Xperia Z3, Z3+ are aproape aceleași specificații, cu mici diferențe. Pe lângă faptul că noul model este ceva mai subțire, acesta se bucură de un procesor mai performant, un Snapdragon 810 octa-core, mai rapid decât cel quad-core prezent pe Z3. În plus, camera frontală a primit o îmbunătățire, acum poate captura selfie-uri cu ajutorul celor 5 MP, față de cei 2.2 cu care este echipată camera frontală de la Z3. Spațiul de stocare a fost și el actualizat, iar acum are capacitatea de 32 GB, dublu față de predecesorul său.

Eu am fost un mare fan al smartphone-urilor celor de la Sony, încă de pe vremea în care încă erau în parteneriat cu cei de la Ericsson, primul meu telefon cu Android fiind un Sony Ericsson Xperia Arc S, cu care pot spune că am făcut furori. Am continuat să iubesc telefoanele Xperia, asta până când am realizat că pur și simplu nu se schimbă mai nimic vizibil, așa că o nouă investiție ar fi fost absurdă.

Sony Xperia Z3+ îmi întărește convingerile. Să ne înțelegem, nu este un telefon prost, dar este mult prea scump pentru ce oferă, mai ales că nu vine cu nimic nou. Și ca să vă faceți o idee despre cât de absurd este prețul telefonului, raportat la ce este în stare să facă, vă spun că este mai mare decât cel al unui iPhone 6, sau Samsung Galaxy S6, unele dintre cele mai performante telefoane de pe piață la ora actuală. Dacă totuși doriți să vă achiziționați unul, îl găsiți aici.

Introducere Sony Xperia Z3+

Cei de la Sony se laudă că „Z3+ este mai subțire ca niciodată, cu doar 6.9 mm”, față de cei 7.3 mm ai modelului Z3. Sincer, diferența nu se simte. Cu atât mai mult, nu cred că era demnă de menționat ca fiind ceva „wow, cel mai subțire telefon Sony”. În plus, designul care odată m-a atras, pentru că era simplu, minimalist, deja a devenit plictisitor. Este o bucată mare de sticlă care nu îți încântă cu nimic privirea. Și, mai mult, sticla nu se simte a fi sticlă. La atingere, telefonul pare a fi fabricat din plastic. Recunosc, eu am avut pe mâini modelul negru, dar mai există și alte variante de culori: alb, auriu și aqua green, care a reușit să-mi intre în grații.

Un alt lucru cu care cei de la Sony continuă să se laude este faptul că smartphone-urile lor sunt rezistente la apă. Deja acesta nu mai este un lucru inovator, caracteristica fiind disponibilă de ceva ani. Un lucru interesant este totuși faptul că la modelul Z3+, mufa pentru încărcare este waterproof în sine, și nu mai are căpăcelul acela enervant, care te face să umbli ca bezmeticul după el, mai ales atunci când este întuneric. Totuși, compania a anunțat de curând că nu este tocmai recomandat să scufunzi produsele Sony în apă. Cu toate că sunt făcute să reziste la contactul cu apa, Sony recunoaște că nu ar trebui abuzată această funcție, deoarece dispozitivele sunt testate în condiții speciale și nu garantează că acestea vor supraviețui oricărui contact cu apa.

Procesorul Qualcomm Snapdragon 810, cu LTE integrat și CPU 64-bit Octa-Core, face ca telefonul să se miște foarte bine, mai repede decât fostele generații, dar problema încălzirii nu a fost rezolvată. Din primele secunde de când am aprins telefonul pentru prima dată, acesta s-a încins foarte tare. Până și-a terminat configurarea și actualizarea aplicațiilor, puteai să prăjești ouă pe spatele telefonului. Pentru un telefon de peste 3.000 de lei, acest lucru mi se pare de-a dreptul jenant. Sony Xperia Z3+ se încinge de fiecare dată când vrei să faci mai mult de trei poze, atunci când dai mai mult de zece like-uri pe Facebook în timp ce asculți și muzică.

Când vine vorba de memorie, telefonul stă bine la acest capitol. Cu 3 GB de memorie RAM, Z3+ se descurcă onorabil, încarcă paginile foarte rapid, iar memoria internă de 32 GB este mai mult decât generoasă. Oricum, dacă ești un împătimit al filmelor, și vrei să te bucuri de acestea pe ecranul LCD TRILUMINOS, de 5.2 inci, te poți folosi de un card microSD de până la 128 GB. Ai putea face asta, având în vedere că display-ul este de calitate, având o luminozitate bună, dar atât timp când ești în interior. Odată ajuns în lumina soarelui, ecranul nu devine chiar execrabil, dar oricum este mult mai greu să distingi comenzile.

Puncte pro Sony Xperia Z3+

Autonomia este un mare plus pentru smartphone-ul celor de la Sony. Chiar dacă aceștia susțin pe site-ul lor că bateria ar trebui să reziste două zile, nu este chiar așa. Totuși, aceasta supraviețuiește mai mult de o zi, iar acest lucru este mai mult decât satisfăcător pentru mine. Deși are un display mare, iar eu nu am ținut luminozitatea prea scăzută, bateria a făcut față cu brio. De asemenea, un plus reprezintă și opțiunile oferite de Sony pentru economisirea bateriei. Modurile Stamina sau Standby chiar își fac treaba, partea proastă fiind că nu mai primești notificări atunci când ai ecranul blocat, deoarece funcțiile opresc automat conexiunea la internet atunci când smartphone-ul nu este utilizat.

Procesorul Snapdragon 810 este într-adevăr performant. Cât am utilizat telefonul, nu am avut probleme cu funcționalitatea acestuia. Nu s-a blocat, nu a avut lag, aplicațiile se încărcau foarte repede, iar camera pornea instant. E adevărat, chiar și atunci când nu îmi doream, pentru că butonul care activează camera, situat pe lateralul telefonului, se apasă atât de ușor, astfel încât de multe ori când țineam telefonul în mână porneam camera fără să-mi doresc. Dar, revenind la procesor, acesta chiar își face treaba. Telefonul este rapid din toate punctele de vedere.

Puncte contra Sony Xperia Z3+

Camera pur și simplu nu excelează, deși Sony se laudă că aceasta face fotografii la o calitate înaltă, chiar și în interior, noaptea, sau în condiții de contre-jour. Dacă nu spuneau asta, probabil că nu m-ar fi deranjat atât de tare camera, și ar fi fost un punct pro, având în vedere că în condiții de luminozitate bună, cei 20.7 MP chiar își fac treaba, iar fotografiile sunt superbe. În condiții de luminozitate redusă, însă, îți dorești ca mai bine să fii ținut telefonul în buzunar și să nu te mai obosești. Același lucru se aplică și la camera frontală de 5.1 MP, care face selfie-uri decente în condiții de luminozitate bună.

 

Lipsa inovației este probabil cel mai mare defect pe care îl are Sony Xperia Z3+. În timp ce alte dispozitive care se află în vârf de gamă au cititor de amprentă, ecran curbat sau funcții de tipul Force Touch, Z3+ nu vine cu nimic nou. Faptul că are un procesor bun, care își face treaba și o baterie de care nu ai de ce să te plângi, telefonul nu te încântă cu nimic. Nu te face să-l scoți din buzunar și să le arăți prietenilor ce șmecher ești tu că ai Z3+, pentru că nu ai cu ce.

Concluzie Sony Xperia Z3+

Pentru mine, un fost mare fan al telefoanelor Xperia, experiența cu Z3+ a fost dezamăgitoare și m-a făcut să realizez încă o dată de ce m-am „despărțit” de Sony definitiv. Eu am înțeles că nu se vrea a fi un telefon complet nou, ci doar o îmbunătățire adusă modelului Z3, dar prețul cu care acesta vine pe piață este halucinant, pentru mine, deoarece nu înțeleg cine ar da atâția bani pentru un telefon care nu excelează prin nimic. Același design, care a fost frumos în vremurile lui de glorie, dar a devenit plictisitor și redundant, aceeași interfață de care ai vrea să scapi și nu poți, aceeași cameră care noaptea te dezamăgește. Chiar nu am simțit inovația, și, cel mai rău, nu am simțit că am avut în mână un telefon nou. Iar, în condițiile în care s-a lansat deja Xperia Z5, aduce câteva noutăți, precum cititor de amprentă și un ecran 4K, probabil aceasta ar fi alegerea potrivită pentru un fan Xperia.