Motorola Moto X – Cel mai iubit dintre Androizi [REVIEW]

de: Răzvan Băltărețu
09 01. 2015

Motorola a renăscut din abisul uitării și delăsării undeva spre finalul anului 2013, când a lansat Motorola Moto X. Telefonul avea Android aproape stock, foarte bine optimizat, și un sistem interesant de notificări, folosind din plin ecranul AMOLED. În 2014, Moto X 2nd gen duce toate ideile acelea mai departe.

Motorola Moto X e o prezență aproape fantomatică pe piața din România. La operatori nu există și doar câteva magazine s-au încumetă să îl aducă. Deși ne-am fi dorit să facem un review pentru Moto X 2nd încă de anul trecut, nu l-am primit.

Totuși, între Crăciun și Revelion m-am decis că vreau așa ceva și l-am cumpărat printr-un site de anunțuri. Am renunțat la un LG G3 – cel mai bun telefon din 2014 – și am preferat designul, dotările și utilitatea acestui smartphone. Nu am garanție, dar nici eu nu sunt sigur că voi ține acest telefon mai mult de un an. Până atunci însă sunt câteva dotări notabile pe care le-aș vrea pe alte modele.

Preț: Motorola Moto X (2014) de 16GB costă 2.350 de lei la eMAG versiunea Black Leather și White Bamboo. Există și o reducere la Soft Black la 2.200 de lei.

Introducere – Motorola Moto X (2014)

Am spus că am renunțat la LG G3 la aproape două săptămâni după ce începusem să îl folosesc. Mă obișnuisem la LG cu funcționalitatea knock-knock, care presupune că atingi de două ori ecranul și acesta se aprinde. Este incredibil de util, mai ales când butoanele fizice sunt pe spate. La Moto X am senzorii de deasupra și de sub ecran care îmi detectează în aer mâna și-mi arată ce notificări am. Pot debloca telefonul, fără să văd notificările, sau pot deschide fix aplicația în care vreau să văd ultimul mesaj.

Atât LG, cât și Motorola au implementat două moduri foarte bune de a activa telefonul fără să trebuiască să apeși vreun buton. Ca minus, la Motorola nu poți bloca telefonul printr-un gest double tap sau printr-un mișcare a mâinii peste senzori. Poate la anul.

Ca hardware, nu pot menționa nimic despre Moto X (2014) până nu vorbesc despre design și „cum se simte“. Are un șasiu din metal, care încadrează un telefon disproporționat. Rama e mai îngustă spre bază și telefonul e mai gros spre camera foto. Această construcție îi conferă o așezare foarte bună în mână, chiar dacă suprafața spatelui nu este cea mai aderentă (e o imitație din plastic a lemnului). Apoi, când privești ecranul de deasupra observi simetria preluată și la Nexus 6. Deasupra ai casca pentru apeluri vocale, la bază ai difuzorul. Nu e chiar sunetul de HTC One (M8), dar este foarte bun, iar un plus e poziționarea difuzorului pe față și nu pe spate ca la Samsung sau LG.

Motorola Moto X (2014) pe fiecare muchie

Ca dotări tehnice, Motorola Moto X (2014) are un ecran de 5,2 inci full HD AMOLED protejat de Gorilla Glass 3 (nu că asta ar ține departe zgârieturile produse în timp), folosește un procesor Snapdragon 801 quad-core cu 2GB de memorie RAM și spațiul de stocare e de 16, 32 sau 64GB (dar doar la operatorii americani AT&T și T-Mobile). Eu folosesc versiunea cu 32GB. Camera foto este de 13 megapixeli cu dual-LED și filmează 4K. Cea frontală e de doi megapixeli.

Telefonul se încarcă prin microUSB și dispune de modul Quick Charge 2.0, care îi permite ca în 30 de minute să ajungă la 60%. Are mai multe microfoane dedicate anulării zgomotului de fond și toate acestea sunt alimentate de o baterie de 2.300 mAh. Autonomia nu e nimic de lăudat, nu impresionează, dar nici nu este sub așteptări. Cu siguranță o baterie mai mare era binevenită, poate chiar de 2.600 mAh.

Motorola Moto X rezistă la apă și folosește port nanoSIM. Nu are slot pentru card microSD și de preferat ar fi să alegi versiunea de 32GB. A fost lansat cu Android 4.4 KitKat, dar a făcut trecerea la Android 5.0 Lollipop încă din 2014, Motorola fiind cel mai rapid producător în livrarea actualizărilor.

Puncte pro – Motorola Moto X (2014)

Moto X 2nd gen are design și construcție premium, putând concura cu ușurință cu HTC One (M8) și iPhone 6. Este un alt fel de Android și este un telefon care se identifică ușor dintr-o masă prea mare de dispozitive mult prea asemănătoare.

Pachetul software de pe acest dispozitiv, combinat cu dotările tehnice, oferă o performanță excelentă. Lollipop a transformat destul de mult acest dispozitiv și abia sesizezi că este un smartphone Motorola și nu un Nexus (sunt câteva aplicații care îți amintesc asta și poți activa controlul vocal pentru a interacționa mai ușor cu telefonul). Ceea ce Moto X a reușit, să arate că optimizarea e mereu mai importantă decât dotările, este o lucrare desăvârșită de Moto X 2nd gen.

Sistemul de interacțiunea cu telefonul prin senzorii de la baza și de deasupra ecranului este foarte bun pentru a te informa rapid cu privire la notificările cărora trebuie să le dai atenție. Fiind și un display AMOLED, nu sunt folosiți toți pixelii când îți prezintă aceste informații, iar asta are un impact pozitiv asupra bateriei.

Puncte contra – Motorola Moto X (2014)

Camera este mediocră, atât prin aplicație, cât și prin hardware. Degeaba blițul este asigurat de două LED-uri, sunt la fel de (in)utile ca unul singur (o fi chestiune de design, dar de ajutor cu siguranță nu e). Pe acest telefon îmi lipsesc aplicațiile de la Samsung, LG și chiar Apple. Focalizarea se face automat, poți doar repoziționa ținta, și dacă vrei să filmezi 4K, trebuie să setezi asta de fiecare dată, altfel default e full HD.

Autonomia nu e dintre cele mai bune și o mare parte din vină este a bateriei mult prea mici. Poate Motorola pregătea versiunea Moto Maxx, cu baterie de 3.000 mAh, poate doar n-a vrut să facă un compromis de design, dar obține astfel un minus la acest capitol.

Pe lângă baterie, Moto X 2nd gen mai face un compromis la sunet. Deși Moto G are difuzoare stereo și e clar că utilizatorii le apreciază, Motorola a spus „pas“ pentru Moto X (2014). Oamenii se uită la tot mai multe videoclipuri online prin intermediul telefoanelor lor și poate ar fi cazul ca nu doar HTC să se laude cu sunet „de vis“.

Concluzie – Motorola Moto X (2014)

Sunt puține telefoane notabile lansate în 2014, care chiar să livreze fie factorul WOW, fie acel plus de utilitate: Galaxy Note Edge, LG G3, OnePlus One și Moto X (2014). Motorola, dacă merge pe aceeași linie și în 2015 sub comanda Lenovo, se ridică spre podiumul pe care cândva a stat. A redebutat bine cu Moto X în 2013, și-a rezolvat problemele cu Moto X de anul trecut, iar în această toamnă ar trebui să vedem un flagship care să ne dea pe spate. Ar trebui.

Până atunci, Motorola Moto X (2014) este un smartphone foarte bun pe care îl folosesc cu plăcere. Mi-am propus să îl înlocuiesc abia în toamnă, când bateria i se va fi uzat prea mult și când linia telefoanelor anului 2015 va fi completă. Dacă vrei un iPhone cu Android, ai de ales între HTC One (M8) și Moto X (2014), dar doar cel din urmă are, la ora scrierii acestui articol, Lollipop, un semn și pentru viitor că actualizările vor veni repede.

Fotografii realizate cu Motorola Moto X (2014)

Fotografiile sunt doar redimensionate și tăiate în formatul 3:2 (am setat aplicația telefonului să le realizeze în format 4:3).