17 dec. 2014 | 17:30

Samsung Galaxy Note Edge – Cu două fețe și poate fără viitor [REVIEW]

REVIEW
Samsung Galaxy Note Edge - Cu două fețe și poate fără viitor [REVIEW]

Samsung Galaxy Note Edge este un telefon care a reușit să iasă din tipare. Pentru prima dată din 2007 până acum, Samsung reușește să aducă ceva nou smartphone-ului și să nu fie inutil.

Samsung Galaxy Note Edge se bucură de implementarea unui concept prezentat de companie la CES 2013 și anume ecranul curbat pe marginea dispozitivului. În 2007, Apple cu iPhone deschidea o nouă etapă în telefonia mobilă, iar în 2014 Samsung curbează designul pentru și mai multă utilitate a dispozitivului. Totuși, Note Edge este un experiment și asta este sesizabil.

Preț: QuickMobile ne-a oferit Galaxy Note Edge spre review. La acest magazin, telefonul costă 4.000 de lei în versiunea 32GB.

Samsung Galaxy Note Edge review Playtech

Introducere – Samsung Galaxy Note Edge

Samsung Galaxy Note Edge este un Note 4 puțin altfel. Designul este același, fundația pe care a fost construit este aceeași, dar ecranul curbat îi dă o dimensiune suplimentară și un plus de funcționalitate. Dispune de stylus S Pen, sunt folosite materiale premium în construcția sa și este un phablet veritabil.


Ecranul S-AMOLED este de 5,6 inci QHD la 2.560×1.600 pixeli protejat de Gorilla Glass 3. Are o memorie RAM de 3GB și un spațiu de stocare de 32 sau 64GB cu suport pentru card microSD de până la 128GB. Procesorul este un Snapdragon 805 cu patru nuclee, iar o diferență față de Note 4 e în privința bateriei. Edge are una de 3.000 mAh, pe când la Note 4 e de 3.220 mAh.

Samsung Galaxy Note Edge review Playtech-0044

Camera foto de 16 megapixeli este foarte bună, cu reproduceri foarte bune ale detaliilor și culorilor, deși tonurile sunt un pic prea reci față de realitate. Filmează full HD la 60 de cadre pe secundă și 4K la 30 fps. În slow-motion obții 120 fps la rezoluție HD. Cea frontală este de 3,7 megapixeli, dar este o rezoluție suficientă pentru selfie-uri.

Partea bună la toate telefoanele de vârf ale Samsung din acest an este modul Ultra Power Saving, care permite o conservare a energiei foarte bună. Apoi, este modul Quick Charge, care în 30 de minute îți încarcă bateria la 60%. Și da, nu lipsește senzorul pentru scanarea amprentei care n-a devenit cu nimic mai bun față de cel de Note 4 și Galaxy S5, iar toată ineficiența stă în modul în care scanezi. Spre deosebire de iPhone trebuie să glisezi degetul pe senzor, nu să ții apăsat.

Samsung Galaxy Note Edge review Playtech-0063

Cum e să folosești Galaxy Note Edge

Cu Samsung Galaxy Note Edge se poate vorbi, într-adevăr, de un alt fel de experiență de utilizare. La început poate părea ciudat să ai acel ecran „prelins“ pe marginea din dreapta. Am avut o mică reținere în a-l folosi ca pe un telefon obișnuit de teamă să nu ating vreo pictogramă. După una-două zile de folosire îți dai seama care sunt limitele, când sunt activate opțiunile din dreapta și cum să introduci acest telefon în fluxul tău de utilizare.

Samsung Galaxy Note Edge review Playtech-0057

Spre exemplu, dacă primești un apel, nu mai apare nimic pe ecran acum, ci pe acea margine. De asemenea, notificările de mesaje, instalare aplicații sau Facebook și Twitter vin tot acolo și poți interacționa cu ele imediat ce au sosit. Cel mai mult am apreciat asta în cazul apelurilor vocale, că nu mi-a deranjat notificarea activitatea pe care deja o aveam. Potențialul este foarte mare în acel spațiu de circa 1,5 cm lățime și 10 cm lungime și aștept o versiune 2.0 pentru Edge.

Samsung Galaxy Note Edge review Playtech-0039

Mai trebuie spus că trebuie și aplicațiile actualizate. Flipboard, de exemplu, îți poate prezenta pe margine categoriile pe care le ai bifate și poți naviga direct la aceea. În Chrome aș vedea un potențial în distribuirea pe margine a filelor deschise și așa mai departe cu fiecare aplicație în parte. Totuși, acum sunt puține aplicații care exploatează la maximum ecranul curbat.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Samsung Galaxy Note Edge review/”/]

Puncte pro – Samsung Galaxy Note Edge

Ecranul curbat pe margine aduce acel plus pentru smartphone fără să fie enervant sau inutil ca alte funcționalități cu care Samsung a experimentat în ultimii ani. De la notificări la interacțiunea cu aplicațiile într-un mod nou, Edge cu ecranul său este util și poate deveni și mai bun în 2015.

Camera foto este foarte bună, de la modul HDR în timp real la focalizare și filmare. Dacă filmezi full HD la 60 fps și apoi reduci în procesare la 24 cadre pe secundă obții un efect de slow-motion foarte util. De asemenea, ecranul curbat este folosit și aici. Butonul pentru declanșare este pe margine, astfel ai pe ecranul drept doar cadrul pe care îl imortalizezi.

Construcția și ecranul sunt foarte bune pe Edge, cum le-am lăudat și la Note 4. Rezoluția este 2K, dar adevăratul câștig este în nivelurile de luminozitate (pe care nu le-am regăsit la fel de bune la alte telefoane).

Samsung Galaxy Note Edge review Playtech-0066

Bonus: este un telefon care va atrage mereu atenția când îl vei folosi poate chiar mai mult decât un iPhone.

Puncte contra – Samsung Galaxy Note Edge

Am lăudat construcția, dar ca la Note 4 Samsung a dat-o în bară la un punct. Există un spațiu între carcasă și ecran, este vizibil și dacă ai ghinion îți poți prinde câte un fir de păr acolo. Propriu-zis în utilizare nu vei avea nicio problemă cu acesta, dar la nivel vizual este evident.

Scannerul de amprente este la fel de prost ca pe Galaxy S5 și Note 4, am zis și mai sus. Ce îl trage cel mai mult în jos este modul în care ar trebui să scanezi. Unul dintre motivele pentru care Touch ID funcționează e că presezi degetul pe senzor, nu trebuie să glisezi. Scanarea se face mult mai bine așa și erorile apar mai rar.

Samsung Galaxy Note Edge review Playtech-0062

Autonomia are de suferit, într-o anumită proporție, față de Samsung Galaxy Note 4. Bateria este mai mică, deși dotările au rămas aceleași. În plus, Note 4 este disponibil și cu procesor Exynos produs de Samsung, care oferă o autonomie puțin mai bună. Edge nu dispune de o așa versiune.

Concluzie – Samsung Galaxy Note Edge

Samsung Galaxy Note Edge nu va da industria peste cap anul acesta sau anul viitor, dar este primul care sparge tiparul și era cazul pentru așa ceva. După ce Samsung a atins vârful excesului software cu Galaxy S4, în acesta an a făcut un pas în spate, a eficientizat software-ul și a îmbunătățit hardware-ul.

Samsung Galaxy Note Edge review Playtech-0085

Galaxy Note Edge nu demonstrează că avem nevoie de ecrane curbate, dar ține de Samsung să demonstreze că acestea pot fi foarte eficiente. Chiar dacă Edge este un Note 4 plus încă ceva, aș alege acest smartphone tocmai pentru acest „încă ceva“. Au trecut șapte ani de evoluție a smartphone-ului, dar abia acum putem spune că un producător, recte Samsung, a reușit să aducă ceva nou și fără să fie penibil sau inutil. Totuși, dacă trendul acesta nu prinde și la alți producători și la scară globală, s-ar putea ca Edge să devină doar o piesă de colecție și niciodată un produs mainstream.

Samsung Galaxy Note Edge review Playtech-0059

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele